200g Olivolja 200g x 0,134(förtvålningstal) = 26,8g (lut)
26,8g lut
60,8g vatten (lut x 2,27)
Väg upp olja, vatten och lut i varsin värmetålig bunke, ej aluminium.
Häll försiktigt luten i vattnet. Det kommer bli varmt och det utvecklas en stickande gas så var i väl ventilerat rum alt. under köksfläkten. Rör tills allt löst sig. Värm på olivoljan på spis eller i mikrovågsugn. När lutblandningen och oljan har ungefär samma temperatur mellan ca 40-50 grader så tillsätts lutblandningen försiktigt till oljan. Mixa med stavmixer tills det tjocknar och du kan göra spår i tvålsmeten. Var försiktig med mixning så du inte får in luft i smeten.
Så är ser spårning ut.
När smeten nått spårning kan du tillsätta ev. doft eller hälla upp direkt på formar. Låt stå i 24-48 timmar innan du tar tvålen ur formen och skär i önskad form. Låt sedan tvålen vila i ytterligare 4-6 veckor för att mogna. Detta gör att vatten avdunstar och du får en hårdare tvål som räcker längre.
****Vill du göra mer än 200g så tar du förtvålningstalet för olivolja 0,134 gånger antal gram olja. Det ger hur mycket lut du behöver. Sen tar du vikten på luten gånger 2,27. Då får du hur mycket vatten du behöver.****
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar