Vitamin och mineral

Kroppen behöver kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler för att kunna fungera och reparera skador

Fett
Fett behövs för att ge kroppen energi och för att man ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer A, D, E, och K. Fett gör även att man blir mätt fortare.

Kolhydrater
Kolhydrater behövs för att ge kroppen energi snabbt. Kolhydratförbränningen sätter igång snabbare än fettförbränningen.

Protein
Protein behöver man för att bygga upp och ersätta kroppens vävnader. Det ger också energi och är med och bildar hormoner och enzymer man behöver.

Kalcium & fosfor

I kroppen finns ca 1 kg kalcium där huvuddelen återfinns som kalciumsalter i skelettet. Kalcium finns även i celler och plasman och är där mycket strikt kontrollerat. Får man därför för lite kalcium med maten bryts skelettet ned. Kalcium är med och påverkar enzymreaktioner, sekretion, muskelkontraktion samt nervsystemet.

De behövs för:
Benstommens uppbyggnad
Tändernas mineralisering
Blodets koagulation
Cellernas tillväxt och funktion
Kolhydraternas nedbrytning

Kalcium finns rikligt i:
Mjölk, ost, ägg, grönsaker(t.ex. grönkål persilja spenat), fisk och räkor.

Får man tillräckligt med kalcium får du också tillräckligt med fosfor

Natrium

Man har en natrium koncentration på ca 140 mmol/L i plasman och ca 10 mmol/L i cellerna. Natrium utsöndras huvudsakligen via njurarna men kroppen är väldigt bra på att ta upp natrium ur urinen och även via maten. Samma sak med utsöndring. Får man i sig mycket natrium utsöndras det mycket natrium via njurarna.

Behövs för:
Vatten-syra balansen i kroppen
Nervfunktionen

Brist kan leda till:
Muskelkramper
Minskad aptit
Cirkulationsrubbningar

Mycket salt i maten kan ge högt blodtryck

Kalium

Kalium är viktigt för att bibehålla eller ändra den naturliga spänningen i cellerna för att få nervimpulser att vandra längs neuronen.

Jod 

Behövs för att sköldkörteln ska kunna producera hormonet thyroxin. Thyroxin påverkar ämnesomsättning. Vid jodrist blidas för lite thyroxin och för att motverka detta blir sköldkörtlen större. Denna sjukdom kallas struma och visar sig genom att man får en svullnad fram på halsen. 

Jod finns i havsvatten och däför också i saltvattenfisk. Man har även tillsatt jod i vanligt bordssalt. Det står på förpackningen om jod är tillsatt.

Fluor

Finns i varierande mängd i dricksvattnet. Det inlagras i tandemaljen och stäker tänderna mot syraangrepp. Fluor är väldigt bra för tänderna men för mycket fluor kan göra tänderna gula och man kan få stela leder.

Selen 

Behövs för att:
Skydda cellerna mot oxidation
Immunförsvaret ska fungera

Selenbrist kan öka risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar

Selen finns i:
Havsfisk
Räkor
Kött
Lever
Ägg

Zink 

Behövs för:
Barns tillväxt
Snabb sårläkning
Fungerande immunsystem

Zink finns främst i:
Kött från däggdjur
Fisk
Kyckling
Fullkornsprodukter

Järn 

Behövs för att bilda hemoglobin. Hemoglobinets uppgift är att tranportera syre i blodet. Har man för lite hemoglobin blir man trött och hängig och orkar inte så mycket. C-vitamin ökar kroppens förmåga att ta upp järn från maten.

Järn finns rikligt i:
Blodprodukter som blodpudding'
Lever & njure
Nöt-ren och älgkött
Fullkorns bröd
Grönsaker

A-vitamin

Kroppen kan inte tillverka vitamin A själv utan det måste tillföras med födan. Vitamin A hittar man som karotenet provitamin A i gulröda växter som morot. Det är en lipofil substans d.v.s. fettlöslig. Så bästa sättet att ta upp det är om man äter den med lite fett t.ex olja. Man hittar även vitamin A i kött. 

Den behövs för:
Synen
Reproduktionen
Immunsystemet
Tillväxt

E-vitamin

E-vitamins främsta uppgift är att fungera som antioxidant och skydda kroppen mot fria radikaler. Det är en fettlöslig substans som återfinns rikligt i vegetabiliska oljor. E-vitamin skyddar i första hand fleromättade fettsyror mot att oxideras av syreradikaler. 

C-vitamin, askorbinsyra

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som byggs upp från glukos(druvsocker). De flesta däggdjur utom apa, marsvin och människa kan göra vitaminet själva i kroppen. Vi som inte kan göra askorbinsyra själv måste tillföra det med maten. C-vitamin är en stark antioxidant och den är inte farlig hur mycket man än stoppar i sig. Så kör hårt med C-vitamin.

B-vitamin

Bortsett från B12 och folsyra är B-vitaminbrist mycket sällsynt i skandinavien.

B1(tiamin) är helt ofarligt. Den spelar stor roll i energiomsättningen och man får tillräckligt även vid lågt födointag.

B2(riboflavin). Den är också helt ofarlig och spelar stor roll i omsättningen av folat. 

B3(pantoensyra)

Vid brist på niacin får man pellagra eller rå hud. Pellagras kännetecknas av dermatit på områden utsatta för sol, diarré och demens. 

B6 finns som ett flertag olika former i blodet. Den fungerar som coenzym till många reaktioner t.ex vid bildandet av röda blodkroppar. Levern står för den största metabolismen av B6 och brist kan ses vid skrumplever. Intag av etanol kan också leda till brist

Folater/folsyra

Kallas även vitamin B9. Vid normalt sammansatt kost täcks behovet av folsyra. Brist kan uppkomma vid minskad tillförsel eller upptag, ökat behov eller ökade förluster. Vid kraftigt nedsatt tillförsel då man nästan inte får i sig någon folsyra räcker kroppens förråd ca 3-4 månader. 

Folsyra finns rikligt i:
Lever
Jäst
Bönor
Nötter
Spenat

Kobalamin/vitamin B12

B12 är en nödvändig faktor såväl för alla djur som för vissa mikroorganismer. 

Vid brist på B12 kan DNA inte byggas som det ska och det påverkar framför allt benmärgen. Man kan också få en nedsatt kognitiv förmåga.

B12 finns enbart i animaliska produkter då växter inte kan producera eller behöver B12. Det är därför viktigt att som vegetarian äta extra vitaminer.

D-vitamin

Vitamin D är en viktig regulator av kalciumomsättning vilket medför att brist på vitaminet leder till att skeletter inte mineraliseras normal. Detta leder till rakit om man är barn och fortfarande växer eller osteomalaci om man är vuxen.

Vitamin D bildas i huden när den exponeras för ultraviolett ljus. Innan vitaminet har effekt i målorganen måste det aktiveras i levern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar