Från Naturskyddsföreningen
Äpple
Symbolen för hälsa ska väl ändå vara fräsch på riktigt? Vi tycker det, men i 9 av 10 äpplen hittades rester av bekämpningsmedel. I en del äpplen hittades karbendazim, ett ämne som misstänks vara cancerogent, hormonstörande och reproduktionsstörande. Tyvärr går det inte att skölja bort, eftersom det finns i hela frukten.
Päron
Den här barnfavoriten innehöll rester av bekämpningsmedel i 7 av 10 tester. Sverige har ett ypperligt klimat för ekologisk päronodling. Ändå är svekologiska päron nästan omöjliga att hitta i butik. Byt till eko - visa svenska päronodlare att efterfrågan finns!
Citrus
Irriterad på att ekologisk citrus kan mögla om den ligger framme för länge? Det är för att den inte behandlas med imazalil. Ett ämne som förlänger fruktens hållbarhet – men som misstänks vara cancerogent och hormonstörande.
Nästan alla citrusfrukter - 95 procent - innehöll rester av olika bekämpningsmedel. Mest i skalet, men också i fruktköttet. Dags för Sverige att göra som danska myndigheter: rekommendera ekologiska citrusskal till matlagningen.
Vindruvor
De söta små druvorna är bäst på att vara värst när det gäller flest sorters rester i samma prov. Och gissa hur många procent av druvorna som innehöll bekämpningsmedelsrester? 96 procent! Flera av medlen är känt problematiska. En del går inte att skölja bort eftersom de verkar inifrån frukten. Rester hittas även i russin och vin.
Banan
Fortsätt nobba fulbananerna! De är riktigt hårt besprutade och i 67 procent av testerna hittades rester. Men medlen är framför allt ett problem för miljön, odlarna och deras familjer. De utsätts för ett av världens farligaste bekämpningsmedel, parakvat. Det skadar naturen under en lång tid och människor som exponeras kan i värsta fall drabbas av lungkollaps. Ämnet är förbjudet i Sverige och EU sedan länge, bland annat tack vare Naturskyddsföreningens arbete.
De flesta tropiska frukter, som ananas och mango, kommer från lika hårt besprutade plantager.
Frågor på det? Ok, vi svarar redan nu:
Brukar ekologiskt innehålla rester?
Nej. Livsmedelsverket testade också samma sorts frukter, fast ekologiska. De gjorde 62 tester, varav ett visade spår av ett medel som används i skyddspåsar som hängs runt bananklasar. Alla andra 61 tester var fria från bekämpningsmedel.
Nej. Livsmedelsverket testade också samma sorts frukter, fast ekologiska. De gjorde 62 tester, varav ett visade spår av ett medel som används i skyddspåsar som hängs runt bananklasar. Alla andra 61 tester var fria från bekämpningsmedel.
Svenskt är väl bättre?
Ja och nej. Många av de farligaste ämnena är förbjudna i Sverige och EU. Det är också vanligare att gränsvärdena överskrids i importerad frukt. Men man hittar ungefär lika ofta fynd av rester i svensk och importerad frukt.
Ja och nej. Många av de farligaste ämnena är förbjudna i Sverige och EU. Det är också vanligare att gränsvärdena överskrids i importerad frukt. Men man hittar ungefär lika ofta fynd av rester i svensk och importerad frukt.
Proverna ligger ju ändå oftast under gränsvärdena?
Sant. Inom EU finns gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedelsrester mat får innehålla. Väldigt få av fruktproverna ligger över gränsvärdena, men blandningen av många olika ämnen kan ge okända hälsoeffekter. EU:s gränsvärden är dessutom gjorda för ett ämne i taget, trots att vi utsätts för tusentals olika kemikalier under lång tid. Gränsvärdena tar heller inte hänsyn till att hormonpåverkande effekter kan uppstå även vid låga doser.
Sant. Inom EU finns gränsvärden för hur mycket bekämpningsmedelsrester mat får innehålla. Väldigt få av fruktproverna ligger över gränsvärdena, men blandningen av många olika ämnen kan ge okända hälsoeffekter. EU:s gränsvärden är dessutom gjorda för ett ämne i taget, trots att vi utsätts för tusentals olika kemikalier under lång tid. Gränsvärdena tar heller inte hänsyn till att hormonpåverkande effekter kan uppstå även vid låga doser.
Varför är barnen känsligast?
Därför att barn inte är små vuxna. De är i en utvecklingsfas där kroppen är mer känslig för kemikalier. Barn äter också mer frukt i förhållande till sin kroppsvikt och får därmed högre exponering.
Därför att barn inte är små vuxna. De är i en utvecklingsfas där kroppen är mer känslig för kemikalier. Barn äter också mer frukt i förhållande till sin kroppsvikt och får därmed högre exponering.
Ska jag vara rädd för att äta oekologisk frukt?
Nej. Ingen ska vara rädd för att äta frukt. Det är nyttigt och miljösmart. Däremot är det är dags att ifrågasätta hur vår mat produceras och börja ställa krav. Förskolan kan ha ekologisk fruktstund. Politiker kan underlätta för svenska ekobönder och konsumenter. Butiker kan skylta bättre, istället för att låta ekofrukten mögla i ett mörkt hörn. Obesprutad frukt borde inte ruttna i tusentals villaträdgårdar. Till exempel.
Nej. Ingen ska vara rädd för att äta frukt. Det är nyttigt och miljösmart. Däremot är det är dags att ifrågasätta hur vår mat produceras och börja ställa krav. Förskolan kan ha ekologisk fruktstund. Politiker kan underlätta för svenska ekobönder och konsumenter. Butiker kan skylta bättre, istället för att låta ekofrukten mögla i ett mörkt hörn. Obesprutad frukt borde inte ruttna i tusentals villaträdgårdar. Till exempel.
Byt till eko för naturen, djuren och odlarna. Och om du vill ha frukt som är fräsch på riktigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar