Ett örtte/örtavkok?
För att gör ett te på en ört tar man 1-2 teskedar av den torkade örten i en tekopp. Fyll på med kokande vatten och låt det dra i ca 10 minuter.
Om man använder färska örter tar man 2-4 teskedar av örten till en tekopp.
Ett örtte förlorar sin medicinska verkan om det utsätts för luft under några timmar. Så drick det när det är nygjort och varmt. Söta gärna med honung.
Dekokt?
Man tar 1-2 tsk av örten häller på 3 dl vatten. Kokar upp och låter sjuda tills vätskan reducerats till 1/3. Den kan förvaras upp till 48 timmar men bör tillredas varje dag.
Örtsaft?
Man mosar örterna i en matberedare eller mixer. Sedan lägger man örterna i ett nylonfilter och kramar ur vätskan. Det går åt stora mängder örter till denna beredning. En 10 liters hink färska örter blir högst 100 ml örtsaft. Förvara saften i kylskåp och använd inom en vecka.
Tinktur?
En tinktur görs genom att en ört får ligga och dra i alkohol, t.ex vodka, i 2 veckor. Sedan silas blandningen genom ett filter eller vinpress.
Örtoljor?
Ta örten du vill göra olja på och fyll ett ofärgat glaskärl som har tätslutande lock. Väjl en bra olja av god kvalite t.ex en olivolja. Häll oljan i glaskärlet så örten blir helt övertäckt. Skruva på locket, skaka lite och låt stå i ett soligt fönster eller växthus 2-6 veckor. Sila sedan oljan. Gör man om samma sak med den färdiga oljan och mer färska örter får man en starkare olja på slutet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar