torsdag 27 augusti 2020

Basic lotion recept

Vattenfas:

69% grönt te och three tulsi(pukka)

5% honung


Oljafas:

20% solrosolja

5% emulgering (jag har vegetal från crearome)


Avkylningsfas:

1% konservering (jag har phenoxyglycerin från crearome)


Brygg först te, precis som du brukar, med en påse grönt te och en påse three tulsi från pukka.

Väg upp ingredienserna till vatten(det färdiga teet) och fettfasen i varsin värmetålig behållare. Placera dem i ett vattenbad i en kastrull eller stekpanna. Värm till allt fett och vax har smält. Häll ihop de 2 faserna och mixa väl med stavmixer. Blanda gärna med slickepott också emellanåt.


Låt stå och svalna. När krämen är 40 grader eller kallare, vägs ingredienserna till avkylningsfasen upp och mixas i krämen. Mixa med jämna mellanrum tills krämen är lagom kall att hälla upp i förvaringsburk. 


Grönt te är antiinflammatorisk, antioxidant, kan minska svullnade och rodnad.

Honung är läkande, fuktgivande och antibakteriell.

Solrosolja är rik på omega6, är barriärstärkande, fuktgivande och antioxidant. 




tisdag 25 augusti 2020

En vecka

Jag har nu använt min basic lotion i ca en vecka och jag märker en väldigt stor skillnad både i minskad rödhet, minskad torrhet och mindre porer. Jag har bara bytt lotion och börjat tvätta med lotion också. Ska göra ett cleansing balm senare med just nu kör ansiktstvätt med lotion eller hudkräm då lika löser lika och jag inte har massa makeup på mig.


Jag trodde aldrig att det skulle bli så stor skillnad genom att bara byta tvätt och göra den mest enkla lotion som finns. Jag kommer lägga upp recept på den lotion snart. 



Man kan se på före/efter bilderna en skillnad i både rödhet och svullnad på bara en vecka. Vanligtvis behövs längre tid för att se stora skillnader. 

                                                         Före                                        Efter





lördag 22 augusti 2020

Bivax

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jordklok.se. Genom att använda dessa länkar stödjer du denna sidan utan extra kostnad för dig som läsare och kund. 


Jag har letat runt på nätet för att hitta ett bra företag som säljer bivax. Det finns några stycken men jag tror jag kommer använda mig av som https://opella.se/ för mina olja och vax behov. Mycket för att deras bivax, det som säljs i plattor, kommer från svenska biodlare. Jag tycker det är viktigt att kunna stödja våra egna svenska biodlare. Jag ska se om jag kan hitta en biodlare här i närhet som jag kan köpa bivax av direkt. Bivaxet tänkte jag bara ha i hudkräm för eget bruk. 

Jag köper även mycket från Jordklok.se. De har ett bra utbud av oljor och vaxer. De har även glasprodukter som mätglas och förvaringsburkar. 



Tweeted by @CheekyBee1

Morot

Moroten är full av betakaroten och antioxidanter som A-C-och E-vitamin. De hjälper till att skydda mot cancer, hjärt-kärlsjukdomar, främjar matsmältningen. Den är bra mot leverproblem, gulsot och eksem

Maskros

Maskrosen har kallats "den lille husläkaren" för man trodde den hjälpte mot alla sjukdomar. Maskrosen är en god medicinal växt och används mot njursjukdomar, förstoppning, åderförkalkning gikt, reumatism diabetes och ögonsjukdomar. Den innehåller höga halter av antioxidanter, C-vitamin och järn. Den kan hjälpa till att reglera matsmältning, högt blodtryck och blodsocker samt verkar antiinflammatoriskt. 

Om du ger dig ut och plockar blad se till att du inte plockar nära en stor väg pga föroreningar från bilarna.

Man kan äta hela växten inklusive roten. Bladen kan med fördel användas som sallad eller kokas till te och på blommorna kan man göra vin och maskrossirap. Roten kan stekas och ätas för att lindra hemorrojder eller rostas och användas som kaffeersättning. 


Maskroste

3-5 gram torkade blad till en kopp hett vatten. 

Drick maskroste mot njurbesvär.


Maskrosrötter

Stekta rötter lindrar hemorrojder. Rostade rötter kan användas som kaffeersättning. Kokta rötter kan användas som lim.


Maskrossirap

Två rågade dubbelnävar maskrosblommor kokas i några minuter i en liter vatten. Avkoket får stå över natten. Pressa sedan ur all vatten ur blommorna. Sila bort blommorna och tillsätt 1 liter socker och ½ citron till avkoket. Ställ på spisen på lägsta värmen tills vätskan dunstat bort och sirapen har rätt konsistens. Sirapen är god till glass.


Mer läsning:

https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits#section4

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083

https://naturbiblioteket.se/lakeorter/maskros-mangsidig-och-snabbspridd-lakeort/

https://www.alltomtradgard.se/tradgard/ogras/maskrosrecept/

Lakrits

Lakrits är bra på att sänka syrahalten i magen och därför bra vid magsår. Den har slemlösande egenskaper och innehåller glycyrrhizinsyra som har antiinflammatoriska, antiallergena och antiartritiska egenskaper. Den kan lindra feber och huvudvärk och sänka kolesterolvärdet. Men man ska ta det försiktigt med lakrits om man har högt blodtryck för lakrits höjer blodtrycket.



Lavendel

Ordet lavendel kommer av latinets lavare som betyder tvätta. Blommorna från lavendel kan med fördel användas vid bad då de luktar väldigt gott. Gör en olja på lavendel och tillsätt några droppar i badvattnet. Oljan kan även smörjas in på huden vid stelhet och värk. Den ökar genomblödningen i huden och kan ge smärtlindring. Blommorna kan man stoppa i doftpåsar och lägga i linneskåpet. Doften sägs skrämma bort malar.

Blommorna skördas när de precis börjar slå ut. De torkas och förvaras på en mörk sval plats.


Den eteriska oljan av lavendel är inflammationshämmande, antiseptisk, antibakteriell, balanserande och regenererande, cellförnyande. Den är bra vid fet hud, mot acne, solsveda och eksem. Lavendel är även insektsavvisande och kan användas till myggolja, gärna tillsammans med citroneukalyptus och geranium.

I aromaterapi används oljan för avslappning. Den är rogivande för kropp och sinne och används med fördel som massageolja på kvällen. 


Lavendelolja

25 gram torkade blommor

2 dl olivlja

Krossa blommorna i en mortel och stoppa dom i en burk med tätslutande lock. Häll på oljan och låt stå mörkt i ca 5 veckor. Sila sedan bort blommorna och förvara oljan i en flaska.

tisdag 18 augusti 2020

Det lugnar ner sig

Jag har använt min basic lotion i några dagar nu och min hud börjar lugna ned sig. Jag har även börjar tvätta ansiktet med mina andra lotions. Lika löser lika så man blir ren, om man inte har massa makeup på ansiktet, och man blir inte lika torr. Jag har fruktansvärt torr hud. Om jag tvättar med vanlig tvål så blir huden torr och stram så fort jag torkat av mig. När jag tvättar med lotion behåller lite av fukten. Jag tror det också hjälper till att minska reaktiviteten. 


Kommer lägga upp receptet om några dagar. Vill testa några dagar till. 

fredag 14 augusti 2020

Basic lotion

 Idag gjorde jag en loion som är i princip så basic som kan komma och fortfarande ha en säker produkt. Tänkte att jag måste testa om min reaktiva hud kan bli mindre röd och irriterad om jag plockar bort allt extra. Det enda extra i den här krämen är honung som är läkande och antiinflammatorisk och grönt te som innehåller massa bra antioxidanter. Att det var grönt vaniljte och att krämen nu doftar svag av vanilj är ju bara en bonus. 


Jag kommer bara smörja med denna ett tag nu och återkommer med min bedömning och ev. ett recept. 

onsdag 12 augusti 2020

Funderingar

 Jag har börjat titta på en massa hudvårdskanaler på youtube och jag har kommit till slutsatsen att jag borde formulera ett rengörningsbalsam eller cleansing balm. Baserat på bra oljor som när man tvättar bort det emulgerar med vatten för extra rengöring. Jag har även väldigt torr och känslig hud som är väldigt reaktiv så jag borde ha en snäll återfuktande rengörning. I alla fall på vintern och på kvällen de dagar jag varit på jobbet. Det är så torr luft på jobbet att jag måste smörja in mig flera gånger om dagen eller natten, vid nattskift. 

Jag ska börja med att kolla upp recept på nätet och se om jag hittar någon jag vill kopiera eller om det är bara kommer bli en inspirationskälla och jag gör något helt annorlunda. Jag vet iaf nu på en gång att jag på något sätt vill ha med honung i mitt recept. 


Jag tar gärna emot rekommendationer. Kommentera här eller skicka ett mail på sofiasoapanddesign@gmail.com

söndag 9 augusti 2020

Kronärtkocka

Kronärtkocka innehåller C-vitamin, stora mängder B-vitamin, kostfibrer och massor av mineraler. Kronärtkockan (särskilt bladen) innehåller cynarin som kan hjälpa levern ta hand om fet mat och alkohol genom att upprätthålla ett flöde av galla. Den har avgiftade egenskaper och är bra vid gikt, ledinflammation och reumatism. Den hjälper även till att hålla nere kolesterolet och blodsockernivån.



Kronärtskockstinktur


150 g torkade kronärtskocksblad

3 dl vodka

6 dl vatten


Plocka av bladen, sprid ut dem och torka dom. Mal de torkade bladen så fint som möjligt och lägg dem i en glasburk med tätslutande lock. Täck med alkohol och vatten. Sätt på locket ordentligt och låt stå på ett mörk svalt ställe i 2 veckor. Skaka burken varje dag. Sila sedan bort bladen och häll vätskan på mörka glasflaskor. Ta 5-30 droppar 3 ggr om dagen vid behov.

Kirskål och kvickrot

Munkar är ansvariga för all kirskål i detta land. De förde in växten och använde den i mat och medicin. Bladen kan kokas till soppa, stuvningar och pajer men också smörstekas och ätas till kött. Varför inte äta upp ogräset istället för att irritera sig på det.

Te på kirskål har en lugnande verkan. Varma omslag hjälper mot värk och gikt. Kokta rötter och blad hjälper mot åderbråck och värkande leder. Kvickrot har söta goda rötter som bildar en tjock sirap när man kokar dom. Den är bra mot blåskatarr, leversjukdom och gikt

Jordgubbe

Jordgubbar är väldigt rika på antioxidanter och innehåller ellagsyra som anses motverka cellförändringar som leder till cancer. Jordgubbar innehåller även mycket C-vitamin, järn och är milt laxerande och antibakteriella.



Jordgubbsdekokt (halsont)


30 g färska jordgubbar

30 g jordgubbsblad

7½ dl vatten

honung


Lägg allt utom honung i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock i ca 15 minuter tills vätskan är nästan bortkokad. Tillsätt honung efter smak. Sila bort bär och blad och häll i glasburkar. Gurgla med 1½ dl dekokt varje halvtimme.

Johannesört

Johannesört har många användningsområden bl.a bra mot värk, brännsår, stukningar, ryggskott, gikt, reumatism och som ansiktsmask. Den är nog mest känd för att man kryddade brännvinet med johannesört. Brännvinet fick då en rubinröd färg. Man får mer ork om man äter johannesört. Te på johannesört hjälper vid mag-tarmkatarrer, diarré, aptitlöshet, depressioner och orolig sömn. Johannesört har en avslappnande välgörande effekt och passar därför i drycker som är rogivande. Bra innan man går och lägger sig.


Äter man p-piller ska man inte äta johannesört. Johannesört tar bort effekten av p-piller.


Johannesört eterisk olja kan inhaleras, tillsättas i badet och massageoljan eller användas som rumsdoft.

Johannesört eterisk olja är antiinflammatorisk, analgetisk, och antiseptisk. Den kan användas på blåmärken, eksem, sår, åderbråck och mindre brännskador. 

Johannesörtsolja passar känslig hud, den lugnar irritation, inflammation och klåda. Det är även en fin regenererande och uppmjukande olja för åldrande, torr, rynkig och solbränd hud. Den passar bra i massageoljan vid ischias, ryggskott, reumatisk värk, muskel- och ledsmärtor. Den anses även hjälpa vid PMS, menstrutationsstörningar,  klimakteriebesvär samt även vid magproblem.



Johannesörtsolja


Plocka blommorna i en burk med tätt lock. Häll på majs eller olivolja så det täcker blommorna. Låt stå i ett fönster i 3 månader. Det bli en eterisk olja av det så använd den inte outspädd på kroppen. Man ska inte sola efter man haft på johannesört på kroppen

Hallon

Hallon innehåller C-vitamin, kalcium, kalium, järn och magnesium. De är alla viktiga ämnen både för konvalescenten och de som lider av hjärtproblem, trötthet och depression.

Hallon är bra för att lindra en orolig mage och diarré då den har en sammandragande effekt. En infusion kan underlätta en förlossning då den har en avslappnande inverkan på livmodern.

Hallonfröolja är en torr olja som snabbt tas upp av huden. Den är rik på omega3 och 6 och innehåller hög halt av E vitamin. Gammatochoperol är känd för sin anti-inflammatoriska och antioxidanta effekt.

Hallonfröolja är därför en bra anti-age olja som kan förebygga rynkor och hjälpa känslig eller skadad hud.

torsdag 6 augusti 2020

Bergamott

Bergamott är en citrusfrukt. Den odlas främst för att framställa olja. 

I naturmedicin använder man bladen. De används för att lindra gaser och kolik samt som febernedsättande. 

Oljan har starka antiseptiska och svampdödande egenskaper och ger en uppfriskande känsla för alla hudtyper. Den är särskilt bra vid acne och fet hud. 

Den är vitaliserande, lugnande, balanserande och ger lindring vid oro och nedstämdhet. 
Oljan är immunstärkande och används vid förkylning, influensa och infektioner.
Det är en uppfriskande och luftrenande olja som kan användas i doftsprayer och rumssprayer för att pigga upp.






onsdag 5 augusti 2020

Göra en hårdare tvål

Gör du tvål och den bara blir mjuk och kladdig? Även fast du inte har stor överfettning och mindre mängd vatten.

Mitt tips till dig är att tillsätta ca 1 tsk salt till din lutblandning när du gör tvål på 800g olja. Låt saltet lösas upp helt innan du blandar lutblandningen med oljan. 

Jag har testat det några gånger nu med recept jag använt tidigare och mina nya tvål med salt blir hårdare även om jag tillsatt yoghurt eller kokosmjölk. 
 
Jag har använt vanligt bordssalt men ska nog testa även med himalayasalt. 




Bild på min lilla shop på jobbet.

tisdag 4 augusti 2020

Grapefrukt

Grapefrukt innehåller C-vitamin som stärker immunförsvaret, hjälper till att lindra förkylningar, läka sår och dämpa blåmärken. Den innehåller även pektin som kan hjälpa till att sänka kolesterol, förbättra cirkulationen och matsmältningen. Den rosa färgen på köttet beror på lykopen ett kraftfullt antioxidant som skyddar mot hjärtsjukdomar och cancer.

Den eteriska oljan har en flyktig fräsch citrusdoft. Den är fotosensibiliserande. Bra vid celluliter och oren hud. Den är stimulerande, renande, bakteriedödande, uppiggande och sammandragande samt verkar uppiggande och stämningshöjande.

Gul stålört

Perenn ört omkring 1 m hög. Blommar i juni till augusti.

Rötterna skördas i september och oktober. De tvättas och torkas vid ca 50 grader.

Drogen används invärtes i form av tinkuter eller infusioner vid aptitlöshet, matsmältningsbesvär och även som maskmedel för både människa och husdjur.

Gullviva

Man trodde förr att gullvivan hade en magisk föryngringskraft och att blommorna tog bort rynkor. Man skulle plocka dom tidigt i gryningen när de är daggdränkta för att göra skönhetssalvor.

Blommor som fått stå i vin används som ansiktsvatten. Saften i stjälken används i samma syfte. Bladen kan användas i sallad och till soppa. Roten används mot gikt och teet till hosta. Den är slemlösande, hostlindrande och urindrivande.

Grobladssalva

2-3 groblad tvättas noga och krossas. Blanda krosset med 1 tsk olivolja och en krossad vitlöksklyfta. Använd blandningen mot finnar eller på sår.

Groblad

Groblad innehåller askorbinsyra och är mycket bättre än plåster om man vänder rätsidan mot såret. Om såret varar ska man vända avigsidan mot såret. Grobladet drar ut varet. Bladen kan torkas och förvaras hela vintern. Te på groblad är bra mot illamående. Den verkar slemlösande och lindrar sjukdomar i övre luftvägarna.

Hostmedicin

250 gram unga granskott
100 gram färska skott av svartkämpar
1 kg socker
1 liter vatten

Skölja svartkämparna och skär dom i 2 cm breda strimlor. Koka socker, blad, granskott och vatten i 30 minuter. Sila och häll i burkar.

Granskottssirap



200 gram färska granskott
1 kg socker
1 liter vatten

Koka granskotten i 10 minuter.Sila och tag avkoket och sockret och koka tills blandningen blir tjock som sirap.

Granskottshonung


200 gram färska granskott
750 gram honung eller socker

Värm honungen så den blir flytande. Häll honungen över granskotten i en burk eller varva socker och granskott i en burk. Sätt på lock och låt stå i 8 veckor. Sila.

Gran

Granen är livets och dödens, glädjens och sorgens träd. Vid bröllop symboliserade granen evig kärlek och framtidstro. Granen innehåller mycket C-vitamin.

Eterisk olja av gran doftar av skog och är upplyftande. Den är slemlösande och ökar blodcirkulationen lokalt. Den är även antiinflammatorisk and antibakteriell. 

Fänkål

Fänkål har kramplösande, smärtstillande och urindrivande egenskaper. Den kan användas till att lindra matsmältningsproblem, motverka vätskeretention och minskakramp i tarmarna. Den bidrar till att avlägsna gifter via urinen och är därför bra vid gikt och artrit. Den har antiseptisk verkan och kan därför med fördel användas vid urinvägsinfektioner.

Fänkål eterisk olja är lugnande för nerverna, sägs kunna avvärja onda krafter, stärka synen och neutralisera gift. Den är stimulerande, antiinflammatorisk och laxerande.


Fikon

Fikon är rika på lösliga fibrer som har en laxerande effekt och behövs för att hålla magen i gång. De är rika på kalium som reglerar blodtrycket och järn som behövs för att bilda nytt blod.
Utvärtes kan de med fördel användas för att dra ut gifter.


Fikonsirap

50 g torkade fikon
50 g katrinplommon
4½ dl vatten
1 msk siraps

Lägg fikon katrinplommon och vatten i en kastrull. Låt stå i ca 8 timmar och koka sedan upp och sjud tills frukten är mjuk och överskottsvätskan försvunnit. Rör i sirapen låt svalna och kör i mixern. Häll i syltburkar och förvara kallt. Ta en tsk vid behov.

Flockarun

En 1-2 årig ört. 2-3 dm hög med blomningstid i juli och augusti. Den växer på ängsmark, torra sluttningar, kalhyggen och skogsgläntor.

Drogen består av örtståndet vilket skärs av några centimeter över markytan vid blomning. Torkas i skugga.

Den används invärtes som infusion eller tinktur före måltiden vid aptitlöshet, magont och matsmältningsbesvär.

Fläder

Buske eller träd 3-4 m hög. Dess naturliga miljö är lövskogar och lundar. Både blommor och frukterna används.

Man plockar hela blomställningen och låter den torka lite sedan plockas blommorna av och torkas ytterligare.

Frukterna plockas när de är mogna och torkas i skugga.

Både blommor och frukter är febersänkande, svettdrivande och lindrar vid kroniska besvär i luftvägarna. Det verkar dessutom urindrivande och kramplösande.

Echinacea

Få har väl undgått att höra om echinacea och hur bra det är vid förkylning. Den stimulerar immunförsvaret, ökar antalet vita blodkroppar och främjar aktivitet i andningsorganen. Den används vid förkylning, influensa, öroninfektioner, kronisk trötthet och allergier. Man kan även använda den mot inflammationer både invärtes och utvärtes. Personer som har immunsjukdomar som MS eller HIV eller som är allergiska mot gråbo bör vara försiktiga med echinacea eller undvika helt.

En

Bären skördas mellan september och november genom att man skakar ned dom på ett skynke eller liknande. Den är urindrivande och verkar deinficerande. Bären används i teer vid inflammation i urinvägarna men aldrig vid akuta njurbesvär eller av gravida. De kan användas vid matsmältningsbesvär. Utvärtes används tinkurer för att öka hudens genomblödning. Man kan även krydda mat, öl och andra starkare drycker med enbär.

Enbär eterisk olja används för att stimulera hudens blodcirkulation, som i massageoljor mot celluliter, muskelvärk och ledinflammation. Bra vid blandhy och aknebenägen hy.

Vid aromaterapi  används oljan för dess renande och energigivande egenskaper som motverkar stress. Används även för att rensa luftvägarna och skapa förutsättning för lugn och harmoni.

Ek

Den färska släta barken skalas av under våren och torkas i sol eller värme max 50 grader. Den är inflammationshämmande och verkar stoppande. Vid stora doser kan kräkning framkallas.

Daggkåpa

Daggkåpa är rik på garvsyra och har en sammandragande verkan. Den är användbar vid diarréer, halsont, känslig hud och vätskande hudirritationer. Den används även vid gynekologiska besvär som rikliga mensblödningar och klåda i underlivet. Använd blommor, blad och stjälk i avkok, tinkurer, salvor och gurgelvatten. Använd med försiktighet vid graviditet då den är livmoderstimulerande.

Överföring

Jag håller på att föra min websida om alternativ medicin till den här bloggen. Jag tror jag kommer bli klar med det snart. Och sen koppla ihop alla läkeväxter med sin eteriska olja. Tror det här kommer att bli bra

Chili

Chili är en het, frän krydda som är effektiv med sin slemhinneavsvällande förmåga vid förkylning och andningssvårigheter. Den håller bihålorna öppna, rensar lungorna och är bra mot olika luftrörsbesvär. Chili påverkar även cirkulationen och matsmältningen och är bra mot en mängd olika krämpor som artrit, köldskador, kolik och diarré.

Citronmeliss

Citronmeliss är en lättodlad ört med många olika användningsområden. Blad och örtstånd skördas kort före blomning. Torka i skugga. Den verkar lugnande, nervstärkande och kramplösande. Används invärtes som infusion eller tinktur vid oro, sömnlöshet, magbesvär och hjärtklappning. Utvärtes används den vid bad och för ingnidning vid reumatism.

Man har även sett att den kan lindra demenssymptom och höja kognitiva förmågor. 


Citron

Citron anses förebygga dålig sårläkning, tandlossning, urinvägsinfektion och i viss utsträckning cancer.

Citronsaft med honung utrörd i kallt kokt vatten hjälper mot acne. Kurera baksmällan med saft från 4 citroner, 3 matskedar citronvinäger och en knivsudd salt.

Missfärgade naglar mår bra citron. Dela citronen och kör runt fingertopperna i fruktköttet.

Bli av med hård hud på armbågarna genom att gnida en halv citron på dom

Solbränd hud kan lindras med utspädd citronsaft.

Citron liksom alla andra citrus-frukter innehåller mycket C-vitamin. Den stimulerar även levern och kan därför användas vid avgiftning t.ex genom att dricka citronvatten.

Citron eterisk olja är antiseptisk, immunstärkande. Den är även cirkulationshöjande, sammandragande, stärker kapillärväggarna och stimulerar matsmältning. Den har en uppiggande verkan och är bra mot nedstämdhet.

lördag 1 augusti 2020

Vegetabiliska oljor

Håller för fullt på att uppdatera sidan om vegetabiliska oljor med egenskaper. Jag hoppas det blir lättare att se vad oljorna är bra för och ge idéer om hur man bäst använder dem.

Jag har även funderingar på att lista alla egenskaper och vilka oljor som passar in där. Då kan man lättare välja vilken sorts lotion och kräm man vill göra.