lördag 22 augusti 2020

Maskros

Maskrosen har kallats "den lille husläkaren" för man trodde den hjälpte mot alla sjukdomar. Maskrosen är en god medicinal växt och används mot njursjukdomar, förstoppning, åderförkalkning gikt, reumatism diabetes och ögonsjukdomar. Den innehåller höga halter av antioxidanter, C-vitamin och järn. Den kan hjälpa till att reglera matsmältning, högt blodtryck och blodsocker samt verkar antiinflammatoriskt. 

Om du ger dig ut och plockar blad se till att du inte plockar nära en stor väg pga föroreningar från bilarna.

Man kan äta hela växten inklusive roten. Bladen kan med fördel användas som sallad eller kokas till te och på blommorna kan man göra vin och maskrossirap. Roten kan stekas och ätas för att lindra hemorrojder eller rostas och användas som kaffeersättning. 


Maskroste

3-5 gram torkade blad till en kopp hett vatten. 

Drick maskroste mot njurbesvär.


Maskrosrötter

Stekta rötter lindrar hemorrojder. Rostade rötter kan användas som kaffeersättning. Kokta rötter kan användas som lim.


Maskrossirap

Två rågade dubbelnävar maskrosblommor kokas i några minuter i en liter vatten. Avkoket får stå över natten. Pressa sedan ur all vatten ur blommorna. Sila bort blommorna och tillsätt 1 liter socker och ½ citron till avkoket. Ställ på spisen på lägsta värmen tills vätskan dunstat bort och sirapen har rätt konsistens. Sirapen är god till glass.


Mer läsning:

https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits#section4

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083

https://naturbiblioteket.se/lakeorter/maskros-mangsidig-och-snabbspridd-lakeort/

https://www.alltomtradgard.se/tradgard/ogras/maskrosrecept/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar