onsdag 23 september 2020

Något alla borde ha

Jag skaffade mig en ansiktsborste i silikon för ett tag sen. Den ska vara bra och skonsam för hud. Kunna ta bort orenheter bättre än om man bara använder händer och fingrar. Man får även en skön uppstramande massage som sägs kunna minska ålderstecken. Eftersom den är i silikon så växer det heller inga bakterier i den som det kan göra i vanliga borstar. 

Jag känner mig renare i huden och porerna verkar bli mindre när jag använder den regelbundet. 

Jag kan verkligen rekommendera denna. 



Köp din egen här
__Reklam för lyko och nordicfeel__



tisdag 22 september 2020

Niacinamid

Niacinamid är en bioaktiv form av vitamin B3. Niacinamid verkar genom att stötta flera viktiga enzymfunktioner i huden. Det gör att man kan få mindre porer eftersom elasticiteten ökar. Färre pormaskar och finnar, ökad spänst, slätare struktur och en starkare hudbarriär som ger minskad fuktförlust. Den hjälper huden att stå emot yttre stressfaktorer och kan ge känslig hud. Den ger en jämnare hudton och både rödhet och pigmenteringar. 

Alla kan använda niacinamid, gammal som ung. Om du har acne, rosacea, stora porer, pigmenteringar eller bara vill ha en jämnare, starkare mer elastisk hud och minska ålderstecken.


Här kan du köpa produkter med niacinamid

__Reklam för eleven, hudoteket, lyko och nordicfeel__


Eleven

Hudoteket 

Lyko

Nordicfeel







söndag 20 september 2020

Omega 3,6 och 9 i hudvård

Fleromättade fetter, som omega, är livsnödvändiga och vi måste få i oss dem genom maten då vår kropp inte kan tillverka dem själva. De viktigaste fleromättade fetterna är omega 3(alfa-linolensyra) och omega 6(linolsyra). Omega 9 är inte livsnödvändig då vår kropp kan producera små mängder av den. 

Man kan ta dem både oralt och tillföra dem direkt till huden via krämer och oljor. De agerar som byggstenar i cellerna och stärker hudens ytlager för ett jämnare, mer hälsosamt och yngre utseende. 

Omega fettsyror hjälper huden att:

Stärka och jämna ut ytlagret.

Reparerar hudbarriären för att förbättra fukten och elasticiteten i huden

Lugna irriterad, känslig och röd hud

Reducera solskador och tecken på åldrande

Lindra flagande och torr hud

Ge näring och skydda huden mot skador orsakade av miljön

Behålla fukt, reglera oljeproduktion och behålla elasticiteten. 





onsdag 16 september 2020

Klar med oljorna

Nu är mitt register över vegetabiliska oljor äntligen klart. Tror jag iaf. Jag hoppas jag fått med alla oljor förutom palmolja för den hoppade jag avsiktligt över. Har jag glömt eller missat någon så släng iväg en kommentar. 

Jag kommer givetvis hålla ögonen öppna om det dyker upp någon ny olja. 

Litet tjockblad, brahmi

Även känd som bacopa monnieri och brahmi. Här i Sverige säljs den främst som akvarieväxt. 

Man använder hela örten. Den sägs vara bra för minnet, koncentration och inlärning. Den är lugnande om man har oro eller ångest. 

Örten har använts inom ayurveda i flera århundraden och kan köpas som färdigt pulver.

Gurkört

Gurkört kommer ursprungligen från medhavsområdet och fördes in till Sverige på medeltiden av munkar. Den odlas främst som trädgårdsväxt men kan lätt bli ett ogräs då den sprider sig väldigt lätt. 

Man kan använda bladen som spenat i alla gröna rätter. Man kan skörda de unga späda bladen från maj ända till oktober. De är rika på C vitamin. 

Gurkört verkar smärtlindrande, är svett och urindrivande. Den kan lindra hosta, bronkit och infektioner i mun och hals. Man kan göra saft, göra te och avkok på örten och använda den som sallad.

Bladen kan man använda som omslag vid stukningar, blåmärken och inflammation.

tisdag 15 september 2020

Arnika

Arnika är en perenn växt som växer i kalkfattig sandjord. Den har gula blommor och blir 20-50 cm hög. 

Man samlar in blomhuvudet som sedan torkas. Man kan göra olja eller tinktur av den.

Arnika är antiinflammatoriska och milt smärtstillande. Den främjar blodcirkulationen och används vid behandling av blåmärken, muskelskador och stukningar samt vid reumatiska led besvär. 


Kvanne

Kvanne är en perenn ört som tillhör familjen flockblommiga växter. Som medicinal växt använder man roten.

Den sägs stimulera magsyra och kan lindra symptom som dålig aptit, illamående och reducera gaser, uppblåsthet och magknip. 

Aloe vera

Aloe vera är en suckulent med gröna blad som växer runt en stam. Det är en väldigt tacksam växt som är lätt att sköta. Den förökar sig genom att skjuta skott från stammen. Dessa kan man knipsa av och plantera om. 

Man använder den gel som finns i bladen. Den har antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Den är fuktgivande, milt exfolierande, stimulerar cellförnyelse och kan minska ärrbildning och rynkor.


Man kan använda aloe vera till behandling av brännskador, sår, eksem, psoriasis och torr hud.

fredag 11 september 2020

Mer aromaterapi

Jag har massor med böcker om alternativ medicin och alternativa behandlingar så jag kommer lägga upp mer av det här. Mest för att jag vill ha ett enkelt sätt att hitta den infon jag söker utan att behöva leta genom alla böcker. 

Det kommer även hjälpa till att hitta ingredienser när jag och du formulerar hudvård eller oljeblandningar till aromaterapi. 


Klöver

Rödklöver har renande effekt på lymfan och nervsystemet. Den innehåller kalcium och är stärkande för skelettet. Den stödjer leverns reningsarbete. Den innehåller B och C vitamin samt mineral som krom, kalium, fosfor och magnesium. Den innehåller även ett växthormon fytohormon som hjälper kroppen att reglera sig vid klimakteriebesvär


Klöverolja är antibakteriell, antiseptisk och smärtstillande. Den är ett snabbt sätt att avhjälpa tandvärk men den är lika effektiv vid matsmältnings och muskelproblem. Den kan användas vid behandling av astma, illamående och bihåleinflammation och som lugnande medel. 

Geranium

Geranium gör att köldblåsor försvinner över natten och ger huden lyster när den används i hudvård. Den är även väldigt effektiv vid behandling av endometrios och menopaus problem, vid diabetes, halsinfektioner och fungerar lugnande. Den sägs hjälpa vid livmoder och bröstcancer och om inget mer så kan det hjälpa att stå ut med smärtan. 

torsdag 10 september 2020

Eucalyptus

 Den är en väldigt mångsidig olja. Den kyler kroppen på sommaren och skyddar på vintern. Den är antiflammatorisk, antiseptisk, urindrivande, smärtstillande och deodoriserande. Den är effektiv i behandling av hosta och förkylning men också vid candida, diabetes, solbränna och som insektsmedel. 

Tea tree

Aboriginerna i australien har använt tea tree i sina mediciner i hundratals år. Den är väldigt antiviral, antibakteriell och antifungal vilket gör den användbar inom många olika områden och behandlingar. Den används bland annat för behandling av candida, alla typer av infektioner, ringorm, solbränna, acne och tandvärk. Den används även vid klåda och insektsbett. 

Vattenkrasse

Vattenkrasse innehåller fenetyl-isotiocyanat som tycks vara verksamt mot lungcancer och bronkit orsakat av tobaksrök. Den är en bra jodkälla och därför bra för alla som har låg sköldkörtelverksamhet. Den är urindrivande och har slemlösande och blodrenande egenskaper.

Vitlök

Vitlök motverkar virus, bakterier, mikrober och svamp. Den är känd för att bekämpa och förebygga förkylning, influensa och halsont. Den gör även nytta vid infektioner i urinblåsa, njurar, vid öroninfektioner, jäst och svampangrepp. Den hjälper mot åderförfettning, högt kolesterol, tycks förhindra tumörväxt och sänker blodsockernivån.

Vitkål

Vitkål är rik på C-vitamin och betakaroten som stärker immunförsvaret och skyddar mot hjärtsjukdomar. Den innehåller även folsyra som motverkar fosterskador,  indol-3karbinol(13c) som skyddat mot bröstcancer  genom att fånga upp skadliga östogener och sulforafan som skyddar mot cancer i prostata och grovtarm.

Tomat

Tomater är rika på C-E-vitamin, folat och betakaroten. De anses hjälpa mot allt från grå starr till hjärtsjukdomar och cancer. Lykopen, som ger tomaten dess färg, sägs kunna minska risken för cancer. Man har även sett att tomat stärker huden och gör att man inte bränner sig lika lätt. 

Tranbär

Tranbär är rika på C-vitamin och andra antioxidanter som hjälper till att bekämpa förkylning och anses skydda mot vissa typer av cancer.

Tranbärens surhet har konstaterats öka urinens surhet och det gör att bakterier inte trivs där. Därför är tranbären effektiva vid behandling av blåskatarr och urinvägsinfektion.

onsdag 9 september 2020

Kamomill

Kamomill är kramplösande och inflammationshämmande. Det kan lindra besvärlig menstruation och magknip. Kamomillen läker även katarrer i mage- och tarmkanal samt magsår. Den är antiseptisk och läkande både invärtes och utvärtes och kan med fördel baddas på svårläkta bensår och blöjeksem. Man kan även göra bad, omslag och sårsköljningar för att främja sårläkning.

Kamomill är rogivande vid oror och rastlöshet och kan underlätta insomning. 

Kamomill växer inte i norr men släktingen gatkamomill växer där och har samma egenskaper som kamomill. 




Salvia

Salvia är en populär ört både i matlagning och i huskurer. Den har antiseptiska egenskaper och motverkar bakterier och virus. Det är en traditionell ört i medicin mot hosta och förkylning. Den har avsvällande och sammandragande verkan och verkar bra vid behandling av bronkit. Salvian stimulerar tarmar och stärker matsmältningssystemet.


Eterisk olja av salvia är antiseptisk, deodoriserande, sammandragande och har antioxidanta och regenererande egenskaper. Passar till alla hudtyper även känslig hud.


I aromaterapi används salvia för att stimulera andlighet och klargöra sinnet medan samtidigt vara balanserande, upplyftande och stärkande. Bra för att motverka trötthet,



Småborre

Småborre är en sammandragande bitter ört som är bra mot diarré och för att stoppa blödningar. Den är även vattendrivande och innehåller kiseloxid, vilket gör den till ett bra medel vid urinbesvär. Använd bladen i avkok och tinkturer.

Sötpotatis

Sötpotatis är rik på C-vitamin och betakaroten. De hjälper till att stärka immunförsvaret och förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Sötpotatis är en sammansatt kolhydratkälla och rik på fibrer. De hjälper matsmältningen och håller blodsockernivån på en jämn nivå.

Sparris

Sparris innehåller den aktiva substansen asparagin som verkar urindrivande. Den har antiinflammatoriska egenskaper som gör nytta vid ledgångsreumatism och högt fiberinnehåll som är bra för mag och tarmfunktionen. Den innehåller även folsyra som anses förebygga fosterskador.


Sparristinktur

10 späda sparrisstjälkar

5 dl vodka

Hacka sparris och lägg i en glasburk med tätslutande lock. Häll på vodkan, skruva på locket noga och låt stå mörkt och svalt i 10 dagar. Sila sedan bort sparrisen och tag 8-10 droppar i 1 msk vatten 3 ggr om dagen.

Selleri

Selleri hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter via urinen. Den är inflammatorisk och hjälper till av avlägsna urinsyra från ömma leder. Den är ett välkänt botemedel mot gikt och reumatism. Den vekar antiseptiskt i urinvägarna och anses förbygga cancer. Sellerifröna är den kraftfullaste delen av växten.


Te på sellerifrön (reumatism & urinvägsinfektion)

1 rågad tsk sellerifrön

5 dl vatten

Koka upp vatten och frön tillsammans. Ta bort från plattan och låt stå ca 10 minuter. Sila bort fröna och drick upp till 3 ggr per dag.

Spenat

Spenat är rik på järn, vilket är bra vid anemier och blodbrist. Den innehåller även mycket klorofyll som anses vara bra mot cancer. Spenat är antiinflammatorisk och urindrivande. Den används vid nattblindhet och mot förstoppning. Rik på B-vitaminer, verkar lenande och bidrar till att mjuka upp huden.


Spenatomslag (mot förhårdnader)

40 g färsk krossad bladspenat

gasbinda

Svep in spenaten i gasbindan. Fäst mot huden och låt sitta kvar ca 20 minuter. Upprepa vid behov för att lindra inflammation och mjuka upp huden.

Sälg

Sälg heter salix på latin och sig av att den innehåller salicylsyra. Salicylsyra är smärtlindrande och febernedsättande. På våren kan man skala av bark på unga träd, torka och förvara i tät kärl.


Smärtlindrande te

1 tsk bark

2 kaffekoppar vatten

Koka upp blandningen. Låt stå i 2 timmar sila och drick.

Fixa mina slitna skor

Jag har ett par skor i fuskskinn som börjar bli lite trötta och slitna. Så jag tänkte att kanske kan jag fixa till dem. Jag letade lite på nätet för att se om det går att laga fuskskinn men det är inget som experter rekommenderar att man försöker sig på själv för det är svårt att få det bra. Men jag tänker som så att...skorna är ändå fula och så gott som redo för soptunnan så det kan ju bara bli bättre. Jag kommer lägga en beställning på textilfärg och lim för läder och sen kör jag. 


Jag kommer uppdatera med hur det gick sen. Blir det bra skriver jag ihop en beskrivning med bilder också. 

För om jag kan göra det så kan alla göra det och det känns så dumt och slösaktigt att kasta grejer som är helt funktionsdugliga om man kan laga dem. 


Nedan finner du en annonslänk till Skapamer. Jag kommer lägga min beställning där. Använder du länken nedan får jag lite provision vid beställning utan extra kostnad för dig som läsare och kund. 

Skapamer

lördag 5 september 2020

Vad vill ni se?

Den här bloggen är väldigt fokuserad på naturmedicin och naturlig hudvård. Ibland dyker det upp lite återbruk, sömnad och smycken också. Men nu till min fråga....


Vad vill DU se här? 


Något speciellt ämne, recept på hud eller hårvård eller huskurer. 


Jag har redan fått förfrågningar om schampoo så ska undersöka det lite närmare och se om jag kan formulera några bra schampoo. Ska försöka med både flytande och fasta. 

fredag 4 september 2020

Mer lotion

 Idag är det dags att göra med lotion. Min basic lotion är snart slut då jag måste smörja några gånger om dagen, speciellt om jag är på jobbet. 

Jag tänkte göra min bacis lotion igen fast med några små ändringar. Jag håller på att ta redan på vad min hud gillar och vad som gör att jag får finnar. Jag försöker också hålla det väldigt enkelt då min hud är väldigt reaktiv. Min basic lotion har gjort att min hud har lugnat ned sig så otroligt mycket så jag tror att jag kan börja göra lite små ändringar och långsamt lägga till andra produkter. 


Här är en snabblänk till min basic lotion

http://mormors-skafferi.blogspot.com/2020/08/basic-lotion-recept.html

torsdag 3 september 2020

Rosmarin

Rosmarin motverkar kramper. Den har antiseptiska och sammandragande egenskaper. Den har visat sig bra mot cirkulationsrubbningar, stela muskler, hosta och förkylning. Den är även bra mot trötthet, IBS och huvudvärk.

Eterisk olja av rosmarin kan balansera hudens talgproduktion, är stimulerande för skalp och hårväxt och har terapeutiska egenskaper som förstärker minne, koncentration, uppmärksamhet och andra kognitiva förmågor.




Rödbeta

Rödbeta har renande egenskaper och främjar matsmältningssystemet. Den är rik på järn och kan med fördel användas till att behandla järnbristanemier, hjärtproblem, förstoppning och leverförgiftning. Den ökar celler förmåga att ta upp syre och man tror att den kan bidra till att bekämpa cancer.

Rönn

Med rönnen kunde man spå väder.

*Mycket rönnbär bådar mycket råg.

*Mycket rönnbär ger en sträng vinter.

*Om fåglarna inte ätit upp rönnbären före 10 december blir det en sträng vinter. Rönnen orkar inte bära börda 2 gånger.

Rönnbär kan torkas och ätas en om dagen. De är rika på C-vitamin. Av rönnbladen kan man koka te. En kur mot gallsten, magkatarr, magsår och åderförkalkning var att lägga 20 rönnbär i blöt på kvällen och äta på morgonen.

Rönn skyddade mot trolldom.

Rölleka

Kallas också timmermans ört och farfars tobak. Röllekan ansågs vara en mirakelväxt och hade gott rykte som läkeväxt. Blanda ½ liter vatten med 12 gram torkade blad och använd på finnar och andra hudåkommor, för att läka sår eller som myggmedel. Te på rölleka sägs sänka blodtryck det ska även vara bra mot skallighet, blödningar, matsmältningsbesvär och hysteriska anfall. Tinktur på rölleka ska vara bra mot gikt och reumatism. Det onda stället gnids med röllekaspriten.

Man kan använda rölleka i sallad och på smörgås.

Rödklöver

Man trodde förr att genom att lägga rödklöver i psalmboken när man gick till kyrkan kunde man avslöja häxor. Häxorna skulle då ha en smörbytta på huvudet. Te på rödklöver görs av blommorna. Det är gott och nervlugnande. Det är även bra mot svullnader och förstoppning. Den är rik på vitamin B och C och viktiga mineraler som kalcium, krom, kalium, fosfor och magnesium. Rödklöver är också känt för att ha ett protein som lätt tas upp av kroppen.

Pepparmint

Pepparmynta används mot halsbränna, matsmältningsbesvär och illamående. Den förbättrar cirkulationen och kan hjälpa vid frossa, feber, förkylningar, influensa och nästäppa. Den har även smärtstillande egenskaper och kan hjälpa vid huvudvärk, inflammerade leder och ischias. Den smakar mint och är väldigt god att bara koka vanligt te på.


Eterisk olja av pepparmynta har en bakteriedödande och svalkande effekt som gör att den är bra i ansiktsolja för acne och blandhy, solsveda, insektsbett och utslag.


Den är stimulerande, stärker minnet, hjälper till att tänka klart och är bra vid mental trötthet. Är uppiggande och höjer koncentrationen. Används inom aromaterapin bl a vid huvudvärk och illamående och även vid matsmältningsbesvär.

Papaya

Papayan är fullproppad med antioxidanter i form av karotenoider. Den sägs kunna skydda mot cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lindra hurirritationer. Den är urindrivande och bra för matsmältningen.

Nässlor

Vikingarna inplanterade nässlor i början av 900-talet. Nässlor ansågs då inte vara ogräs. Man plockade nässlorna tidigt på våren när de nyss tittat fram ur jorden. Nässlor innehåller A, B och C vitamin samt kalium, kalcium, kisel, fosfor och järn. Nässlorna ansågs bota hosta, gikt magsår och lindra blödningar.