torsdag 31 december 2020

Nytt, nytt och lite gammalt

Jag avslutar året med att sy en ny handväska av gamla jeans. Jag ska bara hitta ett snyggt tyg att fodra med så jag får en snygg insida och möjlighet att lägga till fler fack och fickor. 


Jeans är så tacksamt att återbruka. Även om man bara överlappar och syr ihop så blir det ju supersnyggt när det fransar sig lite. 


Jag har även planer på att göra mindre mobilväskor för de dagar då man inte vill ta stora väskan och inte har fickor på sina kläder. Har så mycket spillbitar av jeans och behöver komma på vad jag ska göra med allt så det kanske blir mindre plottrigt här hemma. Mobilväskorna tänkte jag försöka sälja till en billig peng så de kommer att komma upp på min webshop. 




Gott nytt år.

Hoppas 2021 blir lite trevligare än det föregående året varit. 


onsdag 30 december 2020

Karbamid

Finns naturligt i huden och hjälper till att binda fukt. Den ökar exfolieringen av döda hudceller. Den är bra mot psoriasis, eksem, torr hud och akne. Den hjälper till att dämpa inflammation och kliande hud. Den sägs öka hudens genomsläpplighet och stärka hudbarriären. 

När man blir äldre minskar halten karbamid i huden och det är därför superbra att fylla på genom att göra din egen kräm eller köpa en färdig.



tisdag 29 december 2020

Hudvård att testa

Jag har nu satt ihop en lista med hudvård jag vill testa i framtiden. Den är baserad mest på vad produkterna har för ingredienser och lite på vad tillverkaren säger att den ska göra. 


Min tanke är att få till en bra lista med lite varierande produkter jag kan rekommendera och som jag själv gärna köper igen. 



Allantoin

Allantoin är ett läkande, sammandragande och återfuktande ämne som är bra mot röd irriterad hud. Den anses vara cellregenerande och sårläkande. Den verkar även genom att öka exfolieringen av döda hudceller och slätar ut huden. 

Bra vid känslig hud, akne, mot rynkor, psoriasis, vid svårläkta sår och mot eksem. 

Är vattenlösligt och finns roten av vallört. Det sägs att naturlig vallört är mer verksamt än syntetiskt framställd.









Nedan finner du lite produkter med allantoin genom reklamlänkar från lyko. Jag får lite provision om du använder dessa länkar. Det är produkter jag själv skulle kunna och förmodligen kommer att köpa.



fredag 25 december 2020

Ny klänning

Jag har en mormor som alltid sytt och stickat en massa till alla. När jag växte upp bar jag många klädesplagg som mormor gjort. Nu för tiden syr hon lika mycket så hon har massor med tyg i sina gömmor. Tyg som hon aldrig kommer kunna använda upp. Jag däremot kan sy en massa skoj av det så jag har börjat att städa ur hennes gömmor. Lite för att få tyg att leka med och lite för att om jag börjar nu blir det inte lika mycket när hon måste flytta från sitt hus. 


Jag har nu innan jul äntligen fått tid att göra klart en klänning jag började på för nån vecka sedan. Det var en gammal kjol från början och därför lite kort för att kunna göra en hel klänning i bara det tyget. Jag skarvade in lite spets i överdelen. Sen satte jag i en dragkedja fram för det är så enkelt att dra upp den själv då. 



Jag hade inget mönster när jag gjorde den. Jag bara draperade tyget på mig själv och gjorde intagningar under bysten och bak. Enklaste sättet att göra det är att nåla där man ska sy så tyget sitter bra. 


Man kan tråkla ihop för hand först så man kan testa passformen innan man syr med maskin. 

Detta är ett enkelt sätt att få en fin, välpassande klänningen utan att behöva klippa så mycket i tyget. Perfekt om man har de där fintygerna man inte vill klippa i. Tröttnar man på klänningen kan man alltid sprätta upp och ändå ha ett stort stycke tyg. 


Detta inlägg innehåller annonslänk för Skapamer.se

På skapamer kan du hitta allt du behöver för ditt skapande.
















lördag 19 december 2020

Som nya

Jag har länge tyckt att mina kökshanddukar varit dåliga på att torka och det har känts som om de haft en hinna av olja eller nåt. Inte så roligt eller fräscht men efter lite efterforskningar på nätet hittade jag massa tips på hur man kunde göra för att få handdukarna att kännas som nya. 


Igår testade jag. Jag la handdukarna i blöt i någon timme med en skopa vanish, lite bikarbonat och lite yes diskmedel. Sen körde jag dem på ett kort sköljprogram med centrifugering i tvättmaskinen, utan tvättmedel. 


Idag, när handdukarna torkat, känns de som nya. De har en krisp känsla utan den där feta hinnan och de suger upp vatten. Något de knappt gjorde innan experimentet. 


Och vattnet de legat i var inte speciellt rent. Jag skulle ha tagit en bild på det. Det var brunt. Det här var handdukar som var "rena". De var tvättade och jag tog dem från lådan med tvättade handdukar. 


Jag är superglad att jag nu slipper köpa nya handdukar och jag kommer göra samma sak med alla handdukar och badlakan. 

tisdag 15 december 2020

Måste bara rekommendera

Jag var på massage igår och hon använde koppor för att öka cirkulationen i musklerna. Jag hade helt glömt hur skönt det är med koppning. Och det är så enkelt och effektivt. Inget ont i händerna och det finns små koppor också som man kan använda i ansiktet. 


Jag måste börja använda mina igen. Jag har ett 10-set i silikon och 2 st i glas. Det är sköna att bara sätta fast och låta dem sitta på ställen man inte kommer åt ordentligt, som ryggen. Har man hjälp kan man smörja in med en skön olja och låta sin partner massera runt med kopporna. 

Hudvård med lakrits extrakt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko.se


Om du inte vill formulera och tillverka din egen hudvård med lakrits så kommer här lite rekommendationer.


Jorgobé White tea balancing cream. Den här har jag själv testat. En lätt lotion som lätt tas upp av huden. Lite för torr för mig som har torr och känslig hud. 

Det är en danskframställd, närande och fuktgivande multifunktionell kräm som håller huden frisk och i balans, oavsett hudtyp. Produkten utvecklades för att reglera hudtypen, så att fet hud får minskad talgproduktion under en tid, medan torr hud får tillförd mer djupgående fukt. Innehåller det patenterade palmfruktextraktet, Regu®-Seb, som reglerar din talgproduktion. Argan- och sesamolja hjälper din hud med att hitta tillbaka till sin naturliga balans. Lakritsrot, sockerbeta och rosmarin jämnar ut din hudton medan jojobaolja och vit te håller din hud frisk och ung.


Neutriherbs vitamin C & hyaluronic acid skin serum. Just den här har jag inte testat men jag har testat ett annat serum av det här märket som jag gillar. Den här innehåller vitamin C, hyaluronsyra, lakritsextrakt samt niacinamid. Ett bra serum baserat på ingredienserna som återfuktar, ger lite anti-age och jämnar ut hudtonen.


Ole Henriksen Transform Perfecting Moisiturizer. Den här har fått bra betyg av de som använt den så ska nog testa den nästa gång jag köper hudvård.

Sheer Transformation togs fram för att tjäna som den ultimata återfuktaren som passar alla oavsett hudtyp eller ålder. Framtagen för att ge viktlös återfuktning och strålande fulländning gör dess fluffiga, silkeslena konsistens den till den ultimata problemlösaren! Den ger grundläggande fukt samtidigt som den skonsamt exfolierar tack vare flertalet fruktsyror, extrakt från lakrits och ärta och antioxidanter. Med sin konsistens som knappt märks att den är där, är den det perfekta grundarbetet för smink och gör din hy mjuk och strålande.


Om du känner att du har en massa pengar du inte vet vad du ska göra med så kan du köpa denna olja. 

Akademikliniken Pure Glow Oil

En högkoncentrerad och intensivbehandlande C-vitaminolja som aktivt motverkar tecken på förtida hudåldrande och återställer lyster och elasticitet. Pigmentutjämnande botaniska extrakt från lakritsrot och rabarber bidrar till att korrigera och reducera ojämnheter i hudtonen. En kraft-full kombination av antioxianter och polyfenoler optimerar hudens skydd mot fria radikaler och föroreningar, samtidigt som kollagensyntesen stimuleras och skyddas. Välgörande fettsyror och fröoljor från inca inchi, jojoba, shea och squalane stärker hudens barriärfunktion, dämpar irritation samt tillför rikligt med djupgående fukt och näring. Naturlig ferulsyra från ris förstärker effekten av vitamin C och E ytterligare.

Eller

Akademikliniken Pure Retin Oil

Är en intensivbehandlande och kraftfull A-vitaminolja som är förstärkt med bio-retinol, hexylresorcinol och lakritsrot som verkar stimulerande på hudens cellförnyelse samt reducerar tecken på förtida hudåldrande, reparerar solskador och verkar utjämnande. Lättabsorberade och välgörande oljor från bland annat mandel, squalane och jojoba ger näring och balanserar hudens fuktnivåer samt gör den extra mjuk och len. Denna djupverkande olja passar även utmärkt för att behandla problemhud samt för att minimera orenheter och förstorade porer. Kan användas ren som den är alternativt som en booster i ett serum/ mjukgörare.





Lakrits extrakt (Glycyrrhiza glabra)

Lakrits är bra mot många olika saker både i kroppen och på huden. I hudvård är lakrits bra mot hyperpigmentering, den är antibakteriell, antiinflammatorisk och antifungal. 

Den är bra om man har acne, eksem, psoriasis och rosacea då den dämpar inflammationen, svullnad, kliande och reglerar oljeproduktionen.

Den är en väldigt bra anti-age produkt då den regenererar elastin och kollagen och är även en väldigt bra antioxidant. 

Lakrits innehåller glabridin, som inhiberar tyrosinase, det enzym som orsakar pigmenteringar i huden. Lakrits hjälper på så sätt till att reducera pigmentering och jämna ut hudtonen.

torsdag 10 december 2020

Karbamid lotion


Vatten fas:

50% vatten (eller hydrolat, aloe vera juice)

5% Glycerol

2% Pentylen glykol 

5% Niacinamid

1% Lakrits extrakt


Olje fas:

5% Mangosmör

5% Jojoba

5% Avocado olja

5% Solros olja

5% Squalene

5% Emulgeringsmedel



Avkylnings fas:

3% Karbamid

3% Rött vin

1% Konserveringsmedel


Väg upp oljefas och vattenfas i varsin värmetålig bägare. Ställ båda bägarna i en kastrull med vatten och värm tills all olja smält. Häll vattenfasen i oljefasen. Mixa med stavmixer då och då tills det börja svalna. Tillsätt avkylningsfasen när krämen är ca 40 grader och mixa ordentligt tills krämen har kallnat. 


Jag hade lite problem med att krämen nästan skar sig. Jag värmde bara på den lite till i det varma vattnet och var väldigt noga med att mixa med stavmixern tills krämen var helt kall. Den håller fortfarande ihop. 


Du kan hoppa över vinet om du vill. Lägg då bara till de 3% till vattnet. 


Det är en skön och återfuktande kräm. 

Karbamid hjälper till att återfukta och binda fukt i huden. 

Niacinamid är återfuktande, reducerar rodnader och agerar som en antiage ingrediens genom att öka elasticiteten, minska porstorlek och ålderstecken. 

Lakritks är antiinflammatorisk, antibakteriell, kan minska pigmenteringar och jämna ut hudtonen, den är även en antioxidant och hjälper till att skydda huden.


Karbamid lotion

 Nu har jag testa min experiment lotion i ca en vecka. Och jag måste säga att jag är jättenöjd. Den är skön att smörja på och ger ordentligt med fukt och känns återfuktande i flera timmar. Jag har tidigare haft problem med att jag känner mig så torr i ansiktet när jag vaknar på morgonen. Men med den här lotionen så känns huden återfuktad även på morgonen. 


Jag kommer lägga upp recept senare idag 

Så spännande

 Jag har anmält mig till amazons partner program. Det betyder att jag kan lägga upp amazon länkar här och ev. tjäna lite pengar på dem. Det vore skoj att få in lite pengar på den här bloggen. Då skulle jag kunna köpa mer intressanta ingredienser och testa fler lotion formuleringar. Det är inte billigt med ingredienser när man precis ska börja göra eget. Man får igen det ganska snabbt då egengjord hudvård är billigt och man har total kontroll över vad man lägger på ansiktet. 


Jag har känslig och reaktiv hud i ansiktet och det har blivit så mycket bättre efter att jag började göra mitt eget. Sen är det så skoj att koka ihop sina egna lotion och krämer. Det blir även trevliga presenter. 

fredag 4 december 2020

Ny lotion

 Idag gjorde jag en ny lotion. Ett spännande experiment och jag tror det blev bra. Om några veckor så vet jag. 


Att jag är lite osäker är för att jag formulerade krämen med niacinamid, karbamid, lakrits extrakt och rött vin... 


Den känns väldigt skön när man smörjer in sig och jag känner mig återfuktad utan att bli klibbig. Jag kommer uppdatera om den här lotionen om en eller två veckor. Är den bra kommer det även komma ett recept. 





torsdag 26 november 2020

Ny order

Jag la precis en ny order på hudvårdingredienser. Jag behövde fylla på mitt förråd av emulgeringsmedel och jag tänkte att varför inte lägga till lite andra intressanta saker också. Som lakritsrot extrakt, A-vitamin och niacinamid. 

Lakrits i hudvård har många användningsområden. Den är antiinflammatoriskt, antioxidant och hjälper till att minska pigmentering. 

Niacinamid reducerar inflammation, hjälper till att bygga upp hudbarriären, minskar fina linjer och små rynkor. Den hjälper även till att återfukta och binda fukt i huden som gör att porerna kan komma att se mindre ut.

A-vitamin eller retinol är bra mot inflammation och irritation samt minskar fina linjer och rynkor. 

onsdag 25 november 2020

Vin i hudvård

Jag håller på att fundera på om vin i hudlotion är något bra. Min tanke är att vin innehåller ju massor med antioxidanter och polyfenoler. Sen finns ju lite alkohol som ger lite antibakteriell verkan och det borde öka hudens absorption också. Jag ska undersöka lite mer och fundera på hur jag ev ska formulera ingredienserna i en sån lotion. Vem vet...i framtiden kanske det kommer en vin&choklad lotion 😊 Det vore väl en härlig kombination? 

söndag 22 november 2020

Öka hudens absorption

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lyko

Det finns lite olka sätt där du själv kan hjälpa din hud att absorbera dina hudvårdprodukter.

Exfoliera regelbundet för att ta bort döda hudceller som kan hindra dina produkter från att tränga ner i hudlagren. Det finns lite olika sätt att exfoliera där det skonsammaste är kemisk peeling med salicysyra eller glykolsyra. En bra prisvärd kemisk peeling hittar du här Lyko

Fuktig hud gör att produkterna går in i huden bättre. Tänk bara på hur svårt det är att torka upp något med en torr disktrasa. 

I rätt ordning på hur du applicerar dina produkter. Man brukar säga att man ska applicera tunnaste till tjockaste. Speciellt om man har serum med aktiva ingredienser som niacinamid eller retinol.

Öka temperaturen i huden i ansiktet. Det kan man göra genom att sitta med ansiktet över ett ångbad eller lägga varma handukar över ansiktet. 

Dermaroller är ett redskap med många små nålar som man rullar över ansiktet. Den skapar mikroskador i huden som aktiverar läkning. Det ökar absorptionen och kan minska både åldertecken, pigmentering och acneärr. Jag rekommenderar inte att använda dermaroller hemma då det är svårt att sterilisera redskapet och din hud och man kan sprida infektioner i huden. Vill du ändå prova kan du köpa på Lyko 














onsdag 28 oktober 2020

Omega rik lotion

Fettfas:

5% Druvkärnolja 

5% Rapsolja omega  

5% Linfröolja 

5% Solros  

5% Avokado 

1% Argan 


Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside (emulgering) 4%


Vattenfas:

59% Aloevera med grönt te

5% Glycerin 

5% Honung 


Avkylningsfas:

1% Phenoxyethanol ethylhexylglyc (konservering)



Brygg först te, precis som du brukar, med en påse grönt te och en påse three tulsi från pukka.


Väg upp ingredienserna till vatten(det färdiga teet) och fettfasen i varsin värmetålig behållare. Placera dem i ett vattenbad i en kastrull eller stekpanna. Värm till allt fett och vax har smält. Häll ihop de 2 faserna och mixa väl med stavmixer. Blanda gärna med slickepott också emellanåt.

Låt stå och svalna. När krämen är 40 grader eller kallare, vägs ingredienserna till avkylningsfasen upp och mixas i krämen. Mixa med jämna mellanrum tills krämen är lagom kall att hälla upp i förvaringsburk. 


Grönt te är antiinflammatorisk, antioxidant, kan minska svullnade och rodnad.


Honung är läkande, fuktgivande och antibakteriell.


Olja är rik på omega3,6,9, är barriärstärkande, fuktgivande och antioxidant. 


Det här är en rik och läkande lotion perfekt om du har skadad hudbarriär.

torsdag 1 oktober 2020

Ny lotion

Jag har precis formulerat en ny lotion. Den är fullproppad med omega-rika oljor. Jag valde oljor som innehåller omega 3, 6 och 9. Jag gjorde den även lite fetare med 30% i oljefasen. Jag valde även att ha aloe vera juice i vattenfasen. Jag värmde aloe vera juicen lite och stoppade i en påse grönt te i den. Grönt te är en väldigt bra antioxidant källa och jag har sett att det lugnar ner min känsliga och reaktiva hud. 

Jag kommer använda den några dagar till innan jag lägger upp receptet. 

Jag har hittills bara använt oljor och vatten/hydrolater främst för att kunna lugna ner min hud något. Jag funderar nu på att ta in lite mer ingredienser som pantenol och karbamid. De ska vara fukgivande och fuktbindande vilket behövs nu när det börjar bli vinter och kallt. Jag skulle även vilja göra en hyaluronsyra lotion men den är bra på att binda fukt i huden men är omgivningen torr så drar den fukten från de djupare hudlagren och de kan göra att man blir torrare i huden istället. Är det torr luft är det viktigt att tillföra fukt som att dricka mer vatten och använda fuktkräm under hyaluronsyran. 

onsdag 23 september 2020

Något alla borde ha

Jag skaffade mig en ansiktsborste i silikon för ett tag sen. Den ska vara bra och skonsam för hud. Kunna ta bort orenheter bättre än om man bara använder händer och fingrar. Man får även en skön uppstramande massage som sägs kunna minska ålderstecken. Eftersom den är i silikon så växer det heller inga bakterier i den som det kan göra i vanliga borstar. 

Jag känner mig renare i huden och porerna verkar bli mindre när jag använder den regelbundet. 

Jag kan verkligen rekommendera denna. 



Köp din egen här
__Reklam för lyko och nordicfeel__



tisdag 22 september 2020

Niacinamid

Niacinamid är en bioaktiv form av vitamin B3. Niacinamid verkar genom att stötta flera viktiga enzymfunktioner i huden. Det gör att man kan få mindre porer eftersom elasticiteten ökar. Färre pormaskar och finnar, ökad spänst, slätare struktur och en starkare hudbarriär som ger minskad fuktförlust. Den hjälper huden att stå emot yttre stressfaktorer och kan ge känslig hud. Den ger en jämnare hudton och både rödhet och pigmenteringar. 

Alla kan använda niacinamid, gammal som ung. Om du har acne, rosacea, stora porer, pigmenteringar eller bara vill ha en jämnare, starkare mer elastisk hud och minska ålderstecken.


Här kan du köpa produkter med niacinamid

__Reklam för eleven, hudoteket, lyko och nordicfeel__


Eleven

Hudoteket 

Lyko

Nordicfeel







söndag 20 september 2020

Omega 3,6 och 9 i hudvård

Fleromättade fetter, som omega, är livsnödvändiga och vi måste få i oss dem genom maten då vår kropp inte kan tillverka dem själva. De viktigaste fleromättade fetterna är omega 3(alfa-linolensyra) och omega 6(linolsyra). Omega 9 är inte livsnödvändig då vår kropp kan producera små mängder av den. 

Man kan ta dem både oralt och tillföra dem direkt till huden via krämer och oljor. De agerar som byggstenar i cellerna och stärker hudens ytlager för ett jämnare, mer hälsosamt och yngre utseende. 

Omega fettsyror hjälper huden att:

Stärka och jämna ut ytlagret.

Reparerar hudbarriären för att förbättra fukten och elasticiteten i huden

Lugna irriterad, känslig och röd hud

Reducera solskador och tecken på åldrande

Lindra flagande och torr hud

Ge näring och skydda huden mot skador orsakade av miljön

Behålla fukt, reglera oljeproduktion och behålla elasticiteten. 





onsdag 16 september 2020

Klar med oljorna

Nu är mitt register över vegetabiliska oljor äntligen klart. Tror jag iaf. Jag hoppas jag fått med alla oljor förutom palmolja för den hoppade jag avsiktligt över. Har jag glömt eller missat någon så släng iväg en kommentar. 

Jag kommer givetvis hålla ögonen öppna om det dyker upp någon ny olja. 

Litet tjockblad, brahmi

Även känd som bacopa monnieri och brahmi. Här i Sverige säljs den främst som akvarieväxt. 

Man använder hela örten. Den sägs vara bra för minnet, koncentration och inlärning. Den är lugnande om man har oro eller ångest. 

Örten har använts inom ayurveda i flera århundraden och kan köpas som färdigt pulver.

Gurkört

Gurkört kommer ursprungligen från medhavsområdet och fördes in till Sverige på medeltiden av munkar. Den odlas främst som trädgårdsväxt men kan lätt bli ett ogräs då den sprider sig väldigt lätt. 

Man kan använda bladen som spenat i alla gröna rätter. Man kan skörda de unga späda bladen från maj ända till oktober. De är rika på C vitamin. 

Gurkört verkar smärtlindrande, är svett och urindrivande. Den kan lindra hosta, bronkit och infektioner i mun och hals. Man kan göra saft, göra te och avkok på örten och använda den som sallad.

Bladen kan man använda som omslag vid stukningar, blåmärken och inflammation.

tisdag 15 september 2020

Arnika

Arnika är en perenn växt som växer i kalkfattig sandjord. Den har gula blommor och blir 20-50 cm hög. 

Man samlar in blomhuvudet som sedan torkas. Man kan göra olja eller tinktur av den.

Arnika är antiinflammatoriska och milt smärtstillande. Den främjar blodcirkulationen och används vid behandling av blåmärken, muskelskador och stukningar samt vid reumatiska led besvär. 


Kvanne

Kvanne är en perenn ört som tillhör familjen flockblommiga växter. Som medicinal växt använder man roten.

Den sägs stimulera magsyra och kan lindra symptom som dålig aptit, illamående och reducera gaser, uppblåsthet och magknip. 

Aloe vera

Aloe vera är en suckulent med gröna blad som växer runt en stam. Det är en väldigt tacksam växt som är lätt att sköta. Den förökar sig genom att skjuta skott från stammen. Dessa kan man knipsa av och plantera om. 

Man använder den gel som finns i bladen. Den har antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Den är fuktgivande, milt exfolierande, stimulerar cellförnyelse och kan minska ärrbildning och rynkor.


Man kan använda aloe vera till behandling av brännskador, sår, eksem, psoriasis och torr hud.

fredag 11 september 2020

Mer aromaterapi

Jag har massor med böcker om alternativ medicin och alternativa behandlingar så jag kommer lägga upp mer av det här. Mest för att jag vill ha ett enkelt sätt att hitta den infon jag söker utan att behöva leta genom alla böcker. 

Det kommer även hjälpa till att hitta ingredienser när jag och du formulerar hudvård eller oljeblandningar till aromaterapi. 


Klöver

Rödklöver har renande effekt på lymfan och nervsystemet. Den innehåller kalcium och är stärkande för skelettet. Den stödjer leverns reningsarbete. Den innehåller B och C vitamin samt mineral som krom, kalium, fosfor och magnesium. Den innehåller även ett växthormon fytohormon som hjälper kroppen att reglera sig vid klimakteriebesvär


Klöverolja är antibakteriell, antiseptisk och smärtstillande. Den är ett snabbt sätt att avhjälpa tandvärk men den är lika effektiv vid matsmältnings och muskelproblem. Den kan användas vid behandling av astma, illamående och bihåleinflammation och som lugnande medel. 

Geranium

Geranium gör att köldblåsor försvinner över natten och ger huden lyster när den används i hudvård. Den är även väldigt effektiv vid behandling av endometrios och menopaus problem, vid diabetes, halsinfektioner och fungerar lugnande. Den sägs hjälpa vid livmoder och bröstcancer och om inget mer så kan det hjälpa att stå ut med smärtan. 

torsdag 10 september 2020

Eucalyptus

 Den är en väldigt mångsidig olja. Den kyler kroppen på sommaren och skyddar på vintern. Den är antiflammatorisk, antiseptisk, urindrivande, smärtstillande och deodoriserande. Den är effektiv i behandling av hosta och förkylning men också vid candida, diabetes, solbränna och som insektsmedel. 

Tea tree

Aboriginerna i australien har använt tea tree i sina mediciner i hundratals år. Den är väldigt antiviral, antibakteriell och antifungal vilket gör den användbar inom många olika områden och behandlingar. Den används bland annat för behandling av candida, alla typer av infektioner, ringorm, solbränna, acne och tandvärk. Den används även vid klåda och insektsbett. 

Vattenkrasse

Vattenkrasse innehåller fenetyl-isotiocyanat som tycks vara verksamt mot lungcancer och bronkit orsakat av tobaksrök. Den är en bra jodkälla och därför bra för alla som har låg sköldkörtelverksamhet. Den är urindrivande och har slemlösande och blodrenande egenskaper.

Vitlök

Vitlök motverkar virus, bakterier, mikrober och svamp. Den är känd för att bekämpa och förebygga förkylning, influensa och halsont. Den gör även nytta vid infektioner i urinblåsa, njurar, vid öroninfektioner, jäst och svampangrepp. Den hjälper mot åderförfettning, högt kolesterol, tycks förhindra tumörväxt och sänker blodsockernivån.

Vitkål

Vitkål är rik på C-vitamin och betakaroten som stärker immunförsvaret och skyddar mot hjärtsjukdomar. Den innehåller även folsyra som motverkar fosterskador,  indol-3karbinol(13c) som skyddat mot bröstcancer  genom att fånga upp skadliga östogener och sulforafan som skyddar mot cancer i prostata och grovtarm.

Tomat

Tomater är rika på C-E-vitamin, folat och betakaroten. De anses hjälpa mot allt från grå starr till hjärtsjukdomar och cancer. Lykopen, som ger tomaten dess färg, sägs kunna minska risken för cancer. Man har även sett att tomat stärker huden och gör att man inte bränner sig lika lätt. 

Tranbär

Tranbär är rika på C-vitamin och andra antioxidanter som hjälper till att bekämpa förkylning och anses skydda mot vissa typer av cancer.

Tranbärens surhet har konstaterats öka urinens surhet och det gör att bakterier inte trivs där. Därför är tranbären effektiva vid behandling av blåskatarr och urinvägsinfektion.

onsdag 9 september 2020

Kamomill

Kamomill är kramplösande och inflammationshämmande. Det kan lindra besvärlig menstruation och magknip. Kamomillen läker även katarrer i mage- och tarmkanal samt magsår. Den är antiseptisk och läkande både invärtes och utvärtes och kan med fördel baddas på svårläkta bensår och blöjeksem. Man kan även göra bad, omslag och sårsköljningar för att främja sårläkning.

Kamomill är rogivande vid oror och rastlöshet och kan underlätta insomning. 

Kamomill växer inte i norr men släktingen gatkamomill växer där och har samma egenskaper som kamomill. 




Salvia

Salvia är en populär ört både i matlagning och i huskurer. Den har antiseptiska egenskaper och motverkar bakterier och virus. Det är en traditionell ört i medicin mot hosta och förkylning. Den har avsvällande och sammandragande verkan och verkar bra vid behandling av bronkit. Salvian stimulerar tarmar och stärker matsmältningssystemet.


Eterisk olja av salvia är antiseptisk, deodoriserande, sammandragande och har antioxidanta och regenererande egenskaper. Passar till alla hudtyper även känslig hud.


I aromaterapi används salvia för att stimulera andlighet och klargöra sinnet medan samtidigt vara balanserande, upplyftande och stärkande. Bra för att motverka trötthet,



Småborre

Småborre är en sammandragande bitter ört som är bra mot diarré och för att stoppa blödningar. Den är även vattendrivande och innehåller kiseloxid, vilket gör den till ett bra medel vid urinbesvär. Använd bladen i avkok och tinkturer.

Sötpotatis

Sötpotatis är rik på C-vitamin och betakaroten. De hjälper till att stärka immunförsvaret och förebygga hjärt-kärlsjukdomar. Sötpotatis är en sammansatt kolhydratkälla och rik på fibrer. De hjälper matsmältningen och håller blodsockernivån på en jämn nivå.

Sparris

Sparris innehåller den aktiva substansen asparagin som verkar urindrivande. Den har antiinflammatoriska egenskaper som gör nytta vid ledgångsreumatism och högt fiberinnehåll som är bra för mag och tarmfunktionen. Den innehåller även folsyra som anses förebygga fosterskador.


Sparristinktur

10 späda sparrisstjälkar

5 dl vodka

Hacka sparris och lägg i en glasburk med tätslutande lock. Häll på vodkan, skruva på locket noga och låt stå mörkt och svalt i 10 dagar. Sila sedan bort sparrisen och tag 8-10 droppar i 1 msk vatten 3 ggr om dagen.

Selleri

Selleri hjälper kroppen att göra sig av med slaggprodukter via urinen. Den är inflammatorisk och hjälper till av avlägsna urinsyra från ömma leder. Den är ett välkänt botemedel mot gikt och reumatism. Den vekar antiseptiskt i urinvägarna och anses förbygga cancer. Sellerifröna är den kraftfullaste delen av växten.


Te på sellerifrön (reumatism & urinvägsinfektion)

1 rågad tsk sellerifrön

5 dl vatten

Koka upp vatten och frön tillsammans. Ta bort från plattan och låt stå ca 10 minuter. Sila bort fröna och drick upp till 3 ggr per dag.

Spenat

Spenat är rik på järn, vilket är bra vid anemier och blodbrist. Den innehåller även mycket klorofyll som anses vara bra mot cancer. Spenat är antiinflammatorisk och urindrivande. Den används vid nattblindhet och mot förstoppning. Rik på B-vitaminer, verkar lenande och bidrar till att mjuka upp huden.


Spenatomslag (mot förhårdnader)

40 g färsk krossad bladspenat

gasbinda

Svep in spenaten i gasbindan. Fäst mot huden och låt sitta kvar ca 20 minuter. Upprepa vid behov för att lindra inflammation och mjuka upp huden.

Sälg

Sälg heter salix på latin och sig av att den innehåller salicylsyra. Salicylsyra är smärtlindrande och febernedsättande. På våren kan man skala av bark på unga träd, torka och förvara i tät kärl.


Smärtlindrande te

1 tsk bark

2 kaffekoppar vatten

Koka upp blandningen. Låt stå i 2 timmar sila och drick.

Fixa mina slitna skor

Jag har ett par skor i fuskskinn som börjar bli lite trötta och slitna. Så jag tänkte att kanske kan jag fixa till dem. Jag letade lite på nätet för att se om det går att laga fuskskinn men det är inget som experter rekommenderar att man försöker sig på själv för det är svårt att få det bra. Men jag tänker som så att...skorna är ändå fula och så gott som redo för soptunnan så det kan ju bara bli bättre. Jag kommer lägga en beställning på textilfärg och lim för läder och sen kör jag. 


Jag kommer uppdatera med hur det gick sen. Blir det bra skriver jag ihop en beskrivning med bilder också. 

För om jag kan göra det så kan alla göra det och det känns så dumt och slösaktigt att kasta grejer som är helt funktionsdugliga om man kan laga dem. 


Nedan finner du en annonslänk till Skapamer. Jag kommer lägga min beställning där. Använder du länken nedan får jag lite provision vid beställning utan extra kostnad för dig som läsare och kund. 

Skapamer

lördag 5 september 2020

Vad vill ni se?

Den här bloggen är väldigt fokuserad på naturmedicin och naturlig hudvård. Ibland dyker det upp lite återbruk, sömnad och smycken också. Men nu till min fråga....


Vad vill DU se här? 


Något speciellt ämne, recept på hud eller hårvård eller huskurer. 


Jag har redan fått förfrågningar om schampoo så ska undersöka det lite närmare och se om jag kan formulera några bra schampoo. Ska försöka med både flytande och fasta. 

fredag 4 september 2020

Mer lotion

 Idag är det dags att göra med lotion. Min basic lotion är snart slut då jag måste smörja några gånger om dagen, speciellt om jag är på jobbet. 

Jag tänkte göra min bacis lotion igen fast med några små ändringar. Jag håller på att ta redan på vad min hud gillar och vad som gör att jag får finnar. Jag försöker också hålla det väldigt enkelt då min hud är väldigt reaktiv. Min basic lotion har gjort att min hud har lugnat ned sig så otroligt mycket så jag tror att jag kan börja göra lite små ändringar och långsamt lägga till andra produkter. 


Här är en snabblänk till min basic lotion

http://mormors-skafferi.blogspot.com/2020/08/basic-lotion-recept.html

torsdag 3 september 2020

Rosmarin

Rosmarin motverkar kramper. Den har antiseptiska och sammandragande egenskaper. Den har visat sig bra mot cirkulationsrubbningar, stela muskler, hosta och förkylning. Den är även bra mot trötthet, IBS och huvudvärk.

Eterisk olja av rosmarin kan balansera hudens talgproduktion, är stimulerande för skalp och hårväxt och har terapeutiska egenskaper som förstärker minne, koncentration, uppmärksamhet och andra kognitiva förmågor.




Rödbeta

Rödbeta har renande egenskaper och främjar matsmältningssystemet. Den är rik på järn och kan med fördel användas till att behandla järnbristanemier, hjärtproblem, förstoppning och leverförgiftning. Den ökar celler förmåga att ta upp syre och man tror att den kan bidra till att bekämpa cancer.

Rönn

Med rönnen kunde man spå väder.

*Mycket rönnbär bådar mycket råg.

*Mycket rönnbär ger en sträng vinter.

*Om fåglarna inte ätit upp rönnbären före 10 december blir det en sträng vinter. Rönnen orkar inte bära börda 2 gånger.

Rönnbär kan torkas och ätas en om dagen. De är rika på C-vitamin. Av rönnbladen kan man koka te. En kur mot gallsten, magkatarr, magsår och åderförkalkning var att lägga 20 rönnbär i blöt på kvällen och äta på morgonen.

Rönn skyddade mot trolldom.

Rölleka

Kallas också timmermans ört och farfars tobak. Röllekan ansågs vara en mirakelväxt och hade gott rykte som läkeväxt. Blanda ½ liter vatten med 12 gram torkade blad och använd på finnar och andra hudåkommor, för att läka sår eller som myggmedel. Te på rölleka sägs sänka blodtryck det ska även vara bra mot skallighet, blödningar, matsmältningsbesvär och hysteriska anfall. Tinktur på rölleka ska vara bra mot gikt och reumatism. Det onda stället gnids med röllekaspriten.

Man kan använda rölleka i sallad och på smörgås.

Rödklöver

Man trodde förr att genom att lägga rödklöver i psalmboken när man gick till kyrkan kunde man avslöja häxor. Häxorna skulle då ha en smörbytta på huvudet. Te på rödklöver görs av blommorna. Det är gott och nervlugnande. Det är även bra mot svullnader och förstoppning. Den är rik på vitamin B och C och viktiga mineraler som kalcium, krom, kalium, fosfor och magnesium. Rödklöver är också känt för att ha ett protein som lätt tas upp av kroppen.

Pepparmint

Pepparmynta används mot halsbränna, matsmältningsbesvär och illamående. Den förbättrar cirkulationen och kan hjälpa vid frossa, feber, förkylningar, influensa och nästäppa. Den har även smärtstillande egenskaper och kan hjälpa vid huvudvärk, inflammerade leder och ischias. Den smakar mint och är väldigt god att bara koka vanligt te på.


Eterisk olja av pepparmynta har en bakteriedödande och svalkande effekt som gör att den är bra i ansiktsolja för acne och blandhy, solsveda, insektsbett och utslag.


Den är stimulerande, stärker minnet, hjälper till att tänka klart och är bra vid mental trötthet. Är uppiggande och höjer koncentrationen. Används inom aromaterapin bl a vid huvudvärk och illamående och även vid matsmältningsbesvär.

Papaya

Papayan är fullproppad med antioxidanter i form av karotenoider. Den sägs kunna skydda mot cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lindra hurirritationer. Den är urindrivande och bra för matsmältningen.

Nässlor

Vikingarna inplanterade nässlor i början av 900-talet. Nässlor ansågs då inte vara ogräs. Man plockade nässlorna tidigt på våren när de nyss tittat fram ur jorden. Nässlor innehåller A, B och C vitamin samt kalium, kalcium, kisel, fosfor och järn. Nässlorna ansågs bota hosta, gikt magsår och lindra blödningar.

torsdag 27 augusti 2020

Basic lotion recept

Vattenfas:

69% grönt te och three tulsi(pukka)

5% honung


Oljafas:

20% solrosolja

5% emulgering (jag har vegetal från crearome)


Avkylningsfas:

1% konservering (jag har phenoxyglycerin från crearome)


Brygg först te, precis som du brukar, med en påse grönt te och en påse three tulsi från pukka.

Väg upp ingredienserna till vatten(det färdiga teet) och fettfasen i varsin värmetålig behållare. Placera dem i ett vattenbad i en kastrull eller stekpanna. Värm till allt fett och vax har smält. Häll ihop de 2 faserna och mixa väl med stavmixer. Blanda gärna med slickepott också emellanåt.


Låt stå och svalna. När krämen är 40 grader eller kallare, vägs ingredienserna till avkylningsfasen upp och mixas i krämen. Mixa med jämna mellanrum tills krämen är lagom kall att hälla upp i förvaringsburk. 


Grönt te är antiinflammatorisk, antioxidant, kan minska svullnade och rodnad.

Honung är läkande, fuktgivande och antibakteriell.

Solrosolja är rik på omega6, är barriärstärkande, fuktgivande och antioxidant. 




tisdag 25 augusti 2020

En vecka

Jag har nu använt min basic lotion i ca en vecka och jag märker en väldigt stor skillnad både i minskad rödhet, minskad torrhet och mindre porer. Jag har bara bytt lotion och börjat tvätta med lotion också. Ska göra ett cleansing balm senare med just nu kör ansiktstvätt med lotion eller hudkräm då lika löser lika och jag inte har massa makeup på mig.


Jag trodde aldrig att det skulle bli så stor skillnad genom att bara byta tvätt och göra den mest enkla lotion som finns. Jag kommer lägga upp recept på den lotion snart. 



Man kan se på före/efter bilderna en skillnad i både rödhet och svullnad på bara en vecka. Vanligtvis behövs längre tid för att se stora skillnader. 

                                                         Före                                        Efter





lördag 22 augusti 2020

Bivax

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för jordklok.se. Genom att använda dessa länkar stödjer du denna sidan utan extra kostnad för dig som läsare och kund. 


Jag har letat runt på nätet för att hitta ett bra företag som säljer bivax. Det finns några stycken men jag tror jag kommer använda mig av som https://opella.se/ för mina olja och vax behov. Mycket för att deras bivax, det som säljs i plattor, kommer från svenska biodlare. Jag tycker det är viktigt att kunna stödja våra egna svenska biodlare. Jag ska se om jag kan hitta en biodlare här i närhet som jag kan köpa bivax av direkt. Bivaxet tänkte jag bara ha i hudkräm för eget bruk. 

Jag köper även mycket från Jordklok.se. De har ett bra utbud av oljor och vaxer. De har även glasprodukter som mätglas och förvaringsburkar. 



Tweeted by @CheekyBee1

Morot

Moroten är full av betakaroten och antioxidanter som A-C-och E-vitamin. De hjälper till att skydda mot cancer, hjärt-kärlsjukdomar, främjar matsmältningen. Den är bra mot leverproblem, gulsot och eksem

Maskros

Maskrosen har kallats "den lille husläkaren" för man trodde den hjälpte mot alla sjukdomar. Maskrosen är en god medicinal växt och används mot njursjukdomar, förstoppning, åderförkalkning gikt, reumatism diabetes och ögonsjukdomar. Den innehåller höga halter av antioxidanter, C-vitamin och järn. Den kan hjälpa till att reglera matsmältning, högt blodtryck och blodsocker samt verkar antiinflammatoriskt. 

Om du ger dig ut och plockar blad se till att du inte plockar nära en stor väg pga föroreningar från bilarna.

Man kan äta hela växten inklusive roten. Bladen kan med fördel användas som sallad eller kokas till te och på blommorna kan man göra vin och maskrossirap. Roten kan stekas och ätas för att lindra hemorrojder eller rostas och användas som kaffeersättning. 


Maskroste

3-5 gram torkade blad till en kopp hett vatten. 

Drick maskroste mot njurbesvär.


Maskrosrötter

Stekta rötter lindrar hemorrojder. Rostade rötter kan användas som kaffeersättning. Kokta rötter kan användas som lim.


Maskrossirap

Två rågade dubbelnävar maskrosblommor kokas i några minuter i en liter vatten. Avkoket får stå över natten. Pressa sedan ur all vatten ur blommorna. Sila bort blommorna och tillsätt 1 liter socker och ½ citron till avkoket. Ställ på spisen på lägsta värmen tills vätskan dunstat bort och sirapen har rätt konsistens. Sirapen är god till glass.


Mer läsning:

https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits#section4

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324083

https://naturbiblioteket.se/lakeorter/maskros-mangsidig-och-snabbspridd-lakeort/

https://www.alltomtradgard.se/tradgard/ogras/maskrosrecept/

Lakrits

Lakrits är bra på att sänka syrahalten i magen och därför bra vid magsår. Den har slemlösande egenskaper och innehåller glycyrrhizinsyra som har antiinflammatoriska, antiallergena och antiartritiska egenskaper. Den kan lindra feber och huvudvärk och sänka kolesterolvärdet. Men man ska ta det försiktigt med lakrits om man har högt blodtryck för lakrits höjer blodtrycket.



Lavendel

Ordet lavendel kommer av latinets lavare som betyder tvätta. Blommorna från lavendel kan med fördel användas vid bad då de luktar väldigt gott. Gör en olja på lavendel och tillsätt några droppar i badvattnet. Oljan kan även smörjas in på huden vid stelhet och värk. Den ökar genomblödningen i huden och kan ge smärtlindring. Blommorna kan man stoppa i doftpåsar och lägga i linneskåpet. Doften sägs skrämma bort malar.

Blommorna skördas när de precis börjar slå ut. De torkas och förvaras på en mörk sval plats.


Den eteriska oljan av lavendel är inflammationshämmande, antiseptisk, antibakteriell, balanserande och regenererande, cellförnyande. Den är bra vid fet hud, mot acne, solsveda och eksem. Lavendel är även insektsavvisande och kan användas till myggolja, gärna tillsammans med citroneukalyptus och geranium.

I aromaterapi används oljan för avslappning. Den är rogivande för kropp och sinne och används med fördel som massageolja på kvällen. 


Lavendelolja

25 gram torkade blommor

2 dl olivlja

Krossa blommorna i en mortel och stoppa dom i en burk med tätslutande lock. Häll på oljan och låt stå mörkt i ca 5 veckor. Sila sedan bort blommorna och förvara oljan i en flaska.

tisdag 18 augusti 2020

Det lugnar ner sig

Jag har använt min basic lotion i några dagar nu och min hud börjar lugna ned sig. Jag har även börjar tvätta ansiktet med mina andra lotions. Lika löser lika så man blir ren, om man inte har massa makeup på ansiktet, och man blir inte lika torr. Jag har fruktansvärt torr hud. Om jag tvättar med vanlig tvål så blir huden torr och stram så fort jag torkat av mig. När jag tvättar med lotion behåller lite av fukten. Jag tror det också hjälper till att minska reaktiviteten. 


Kommer lägga upp receptet om några dagar. Vill testa några dagar till. 

fredag 14 augusti 2020

Basic lotion

 Idag gjorde jag en loion som är i princip så basic som kan komma och fortfarande ha en säker produkt. Tänkte att jag måste testa om min reaktiva hud kan bli mindre röd och irriterad om jag plockar bort allt extra. Det enda extra i den här krämen är honung som är läkande och antiinflammatorisk och grönt te som innehåller massa bra antioxidanter. Att det var grönt vaniljte och att krämen nu doftar svag av vanilj är ju bara en bonus. 


Jag kommer bara smörja med denna ett tag nu och återkommer med min bedömning och ev. ett recept. 

onsdag 12 augusti 2020

Funderingar

 Jag har börjat titta på en massa hudvårdskanaler på youtube och jag har kommit till slutsatsen att jag borde formulera ett rengörningsbalsam eller cleansing balm. Baserat på bra oljor som när man tvättar bort det emulgerar med vatten för extra rengöring. Jag har även väldigt torr och känslig hud som är väldigt reaktiv så jag borde ha en snäll återfuktande rengörning. I alla fall på vintern och på kvällen de dagar jag varit på jobbet. Det är så torr luft på jobbet att jag måste smörja in mig flera gånger om dagen eller natten, vid nattskift. 

Jag ska börja med att kolla upp recept på nätet och se om jag hittar någon jag vill kopiera eller om det är bara kommer bli en inspirationskälla och jag gör något helt annorlunda. Jag vet iaf nu på en gång att jag på något sätt vill ha med honung i mitt recept. 


Jag tar gärna emot rekommendationer. Kommentera här eller skicka ett mail på sofiasoapanddesign@gmail.com

söndag 9 augusti 2020

Kronärtkocka

Kronärtkocka innehåller C-vitamin, stora mängder B-vitamin, kostfibrer och massor av mineraler. Kronärtkockan (särskilt bladen) innehåller cynarin som kan hjälpa levern ta hand om fet mat och alkohol genom att upprätthålla ett flöde av galla. Den har avgiftade egenskaper och är bra vid gikt, ledinflammation och reumatism. Den hjälper även till att hålla nere kolesterolet och blodsockernivån.



Kronärtskockstinktur


150 g torkade kronärtskocksblad

3 dl vodka

6 dl vatten


Plocka av bladen, sprid ut dem och torka dom. Mal de torkade bladen så fint som möjligt och lägg dem i en glasburk med tätslutande lock. Täck med alkohol och vatten. Sätt på locket ordentligt och låt stå på ett mörk svalt ställe i 2 veckor. Skaka burken varje dag. Sila sedan bort bladen och häll vätskan på mörka glasflaskor. Ta 5-30 droppar 3 ggr om dagen vid behov.

Kirskål och kvickrot

Munkar är ansvariga för all kirskål i detta land. De förde in växten och använde den i mat och medicin. Bladen kan kokas till soppa, stuvningar och pajer men också smörstekas och ätas till kött. Varför inte äta upp ogräset istället för att irritera sig på det.

Te på kirskål har en lugnande verkan. Varma omslag hjälper mot värk och gikt. Kokta rötter och blad hjälper mot åderbråck och värkande leder. Kvickrot har söta goda rötter som bildar en tjock sirap när man kokar dom. Den är bra mot blåskatarr, leversjukdom och gikt

Jordgubbe

Jordgubbar är väldigt rika på antioxidanter och innehåller ellagsyra som anses motverka cellförändringar som leder till cancer. Jordgubbar innehåller även mycket C-vitamin, järn och är milt laxerande och antibakteriella.



Jordgubbsdekokt (halsont)


30 g färska jordgubbar

30 g jordgubbsblad

7½ dl vatten

honung


Lägg allt utom honung i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock i ca 15 minuter tills vätskan är nästan bortkokad. Tillsätt honung efter smak. Sila bort bär och blad och häll i glasburkar. Gurgla med 1½ dl dekokt varje halvtimme.

Johannesört

Johannesört har många användningsområden bl.a bra mot värk, brännsår, stukningar, ryggskott, gikt, reumatism och som ansiktsmask. Den är nog mest känd för att man kryddade brännvinet med johannesört. Brännvinet fick då en rubinröd färg. Man får mer ork om man äter johannesört. Te på johannesört hjälper vid mag-tarmkatarrer, diarré, aptitlöshet, depressioner och orolig sömn. Johannesört har en avslappnande välgörande effekt och passar därför i drycker som är rogivande. Bra innan man går och lägger sig.


Äter man p-piller ska man inte äta johannesört. Johannesört tar bort effekten av p-piller.


Johannesört eterisk olja kan inhaleras, tillsättas i badet och massageoljan eller användas som rumsdoft.

Johannesört eterisk olja är antiinflammatorisk, analgetisk, och antiseptisk. Den kan användas på blåmärken, eksem, sår, åderbråck och mindre brännskador. 

Johannesörtsolja passar känslig hud, den lugnar irritation, inflammation och klåda. Det är även en fin regenererande och uppmjukande olja för åldrande, torr, rynkig och solbränd hud. Den passar bra i massageoljan vid ischias, ryggskott, reumatisk värk, muskel- och ledsmärtor. Den anses även hjälpa vid PMS, menstrutationsstörningar,  klimakteriebesvär samt även vid magproblem.



Johannesörtsolja


Plocka blommorna i en burk med tätt lock. Häll på majs eller olivolja så det täcker blommorna. Låt stå i ett fönster i 3 månader. Det bli en eterisk olja av det så använd den inte outspädd på kroppen. Man ska inte sola efter man haft på johannesört på kroppen

Hallon

Hallon innehåller C-vitamin, kalcium, kalium, järn och magnesium. De är alla viktiga ämnen både för konvalescenten och de som lider av hjärtproblem, trötthet och depression.

Hallon är bra för att lindra en orolig mage och diarré då den har en sammandragande effekt. En infusion kan underlätta en förlossning då den har en avslappnande inverkan på livmodern.

Hallonfröolja är en torr olja som snabbt tas upp av huden. Den är rik på omega3 och 6 och innehåller hög halt av E vitamin. Gammatochoperol är känd för sin anti-inflammatoriska och antioxidanta effekt.

Hallonfröolja är därför en bra anti-age olja som kan förebygga rynkor och hjälpa känslig eller skadad hud.

torsdag 6 augusti 2020

Bergamott

Bergamott är en citrusfrukt. Den odlas främst för att framställa olja. 

I naturmedicin använder man bladen. De används för att lindra gaser och kolik samt som febernedsättande. 

Oljan har starka antiseptiska och svampdödande egenskaper och ger en uppfriskande känsla för alla hudtyper. Den är särskilt bra vid acne och fet hud. 

Den är vitaliserande, lugnande, balanserande och ger lindring vid oro och nedstämdhet. 
Oljan är immunstärkande och används vid förkylning, influensa och infektioner.
Det är en uppfriskande och luftrenande olja som kan användas i doftsprayer och rumssprayer för att pigga upp.






onsdag 5 augusti 2020

Göra en hårdare tvål

Gör du tvål och den bara blir mjuk och kladdig? Även fast du inte har stor överfettning och mindre mängd vatten.

Mitt tips till dig är att tillsätta ca 1 tsk salt till din lutblandning när du gör tvål på 800g olja. Låt saltet lösas upp helt innan du blandar lutblandningen med oljan. 

Jag har testat det några gånger nu med recept jag använt tidigare och mina nya tvål med salt blir hårdare även om jag tillsatt yoghurt eller kokosmjölk. 
 
Jag har använt vanligt bordssalt men ska nog testa även med himalayasalt. 




Bild på min lilla shop på jobbet.

tisdag 4 augusti 2020

Grapefrukt

Grapefrukt innehåller C-vitamin som stärker immunförsvaret, hjälper till att lindra förkylningar, läka sår och dämpa blåmärken. Den innehåller även pektin som kan hjälpa till att sänka kolesterol, förbättra cirkulationen och matsmältningen. Den rosa färgen på köttet beror på lykopen ett kraftfullt antioxidant som skyddar mot hjärtsjukdomar och cancer.

Den eteriska oljan har en flyktig fräsch citrusdoft. Den är fotosensibiliserande. Bra vid celluliter och oren hud. Den är stimulerande, renande, bakteriedödande, uppiggande och sammandragande samt verkar uppiggande och stämningshöjande.

Gul stålört

Perenn ört omkring 1 m hög. Blommar i juni till augusti.

Rötterna skördas i september och oktober. De tvättas och torkas vid ca 50 grader.

Drogen används invärtes i form av tinkuter eller infusioner vid aptitlöshet, matsmältningsbesvär och även som maskmedel för både människa och husdjur.

Gullviva

Man trodde förr att gullvivan hade en magisk föryngringskraft och att blommorna tog bort rynkor. Man skulle plocka dom tidigt i gryningen när de är daggdränkta för att göra skönhetssalvor.

Blommor som fått stå i vin används som ansiktsvatten. Saften i stjälken används i samma syfte. Bladen kan användas i sallad och till soppa. Roten används mot gikt och teet till hosta. Den är slemlösande, hostlindrande och urindrivande.

Grobladssalva

2-3 groblad tvättas noga och krossas. Blanda krosset med 1 tsk olivolja och en krossad vitlöksklyfta. Använd blandningen mot finnar eller på sår.

Groblad

Groblad innehåller askorbinsyra och är mycket bättre än plåster om man vänder rätsidan mot såret. Om såret varar ska man vända avigsidan mot såret. Grobladet drar ut varet. Bladen kan torkas och förvaras hela vintern. Te på groblad är bra mot illamående. Den verkar slemlösande och lindrar sjukdomar i övre luftvägarna.

Hostmedicin

250 gram unga granskott
100 gram färska skott av svartkämpar
1 kg socker
1 liter vatten

Skölja svartkämparna och skär dom i 2 cm breda strimlor. Koka socker, blad, granskott och vatten i 30 minuter. Sila och häll i burkar.

Granskottssirap



200 gram färska granskott
1 kg socker
1 liter vatten

Koka granskotten i 10 minuter.Sila och tag avkoket och sockret och koka tills blandningen blir tjock som sirap.

Granskottshonung


200 gram färska granskott
750 gram honung eller socker

Värm honungen så den blir flytande. Häll honungen över granskotten i en burk eller varva socker och granskott i en burk. Sätt på lock och låt stå i 8 veckor. Sila.

Gran

Granen är livets och dödens, glädjens och sorgens träd. Vid bröllop symboliserade granen evig kärlek och framtidstro. Granen innehåller mycket C-vitamin.

Eterisk olja av gran doftar av skog och är upplyftande. Den är slemlösande och ökar blodcirkulationen lokalt. Den är även antiinflammatorisk and antibakteriell. 

Fänkål

Fänkål har kramplösande, smärtstillande och urindrivande egenskaper. Den kan användas till att lindra matsmältningsproblem, motverka vätskeretention och minskakramp i tarmarna. Den bidrar till att avlägsna gifter via urinen och är därför bra vid gikt och artrit. Den har antiseptisk verkan och kan därför med fördel användas vid urinvägsinfektioner.

Fänkål eterisk olja är lugnande för nerverna, sägs kunna avvärja onda krafter, stärka synen och neutralisera gift. Den är stimulerande, antiinflammatorisk och laxerande.


Fikon

Fikon är rika på lösliga fibrer som har en laxerande effekt och behövs för att hålla magen i gång. De är rika på kalium som reglerar blodtrycket och järn som behövs för att bilda nytt blod.
Utvärtes kan de med fördel användas för att dra ut gifter.


Fikonsirap

50 g torkade fikon
50 g katrinplommon
4½ dl vatten
1 msk siraps

Lägg fikon katrinplommon och vatten i en kastrull. Låt stå i ca 8 timmar och koka sedan upp och sjud tills frukten är mjuk och överskottsvätskan försvunnit. Rör i sirapen låt svalna och kör i mixern. Häll i syltburkar och förvara kallt. Ta en tsk vid behov.

Flockarun

En 1-2 årig ört. 2-3 dm hög med blomningstid i juli och augusti. Den växer på ängsmark, torra sluttningar, kalhyggen och skogsgläntor.

Drogen består av örtståndet vilket skärs av några centimeter över markytan vid blomning. Torkas i skugga.

Den används invärtes som infusion eller tinktur före måltiden vid aptitlöshet, magont och matsmältningsbesvär.

Fläder

Buske eller träd 3-4 m hög. Dess naturliga miljö är lövskogar och lundar. Både blommor och frukterna används.

Man plockar hela blomställningen och låter den torka lite sedan plockas blommorna av och torkas ytterligare.

Frukterna plockas när de är mogna och torkas i skugga.

Både blommor och frukter är febersänkande, svettdrivande och lindrar vid kroniska besvär i luftvägarna. Det verkar dessutom urindrivande och kramplösande.

Echinacea

Få har väl undgått att höra om echinacea och hur bra det är vid förkylning. Den stimulerar immunförsvaret, ökar antalet vita blodkroppar och främjar aktivitet i andningsorganen. Den används vid förkylning, influensa, öroninfektioner, kronisk trötthet och allergier. Man kan även använda den mot inflammationer både invärtes och utvärtes. Personer som har immunsjukdomar som MS eller HIV eller som är allergiska mot gråbo bör vara försiktiga med echinacea eller undvika helt.

En

Bären skördas mellan september och november genom att man skakar ned dom på ett skynke eller liknande. Den är urindrivande och verkar deinficerande. Bären används i teer vid inflammation i urinvägarna men aldrig vid akuta njurbesvär eller av gravida. De kan användas vid matsmältningsbesvär. Utvärtes används tinkurer för att öka hudens genomblödning. Man kan även krydda mat, öl och andra starkare drycker med enbär.

Enbär eterisk olja används för att stimulera hudens blodcirkulation, som i massageoljor mot celluliter, muskelvärk och ledinflammation. Bra vid blandhy och aknebenägen hy.

Vid aromaterapi  används oljan för dess renande och energigivande egenskaper som motverkar stress. Används även för att rensa luftvägarna och skapa förutsättning för lugn och harmoni.

Ek

Den färska släta barken skalas av under våren och torkas i sol eller värme max 50 grader. Den är inflammationshämmande och verkar stoppande. Vid stora doser kan kräkning framkallas.

Daggkåpa

Daggkåpa är rik på garvsyra och har en sammandragande verkan. Den är användbar vid diarréer, halsont, känslig hud och vätskande hudirritationer. Den används även vid gynekologiska besvär som rikliga mensblödningar och klåda i underlivet. Använd blommor, blad och stjälk i avkok, tinkurer, salvor och gurgelvatten. Använd med försiktighet vid graviditet då den är livmoderstimulerande.

Överföring

Jag håller på att föra min websida om alternativ medicin till den här bloggen. Jag tror jag kommer bli klar med det snart. Och sen koppla ihop alla läkeväxter med sin eteriska olja. Tror det här kommer att bli bra

Chili

Chili är en het, frän krydda som är effektiv med sin slemhinneavsvällande förmåga vid förkylning och andningssvårigheter. Den håller bihålorna öppna, rensar lungorna och är bra mot olika luftrörsbesvär. Chili påverkar även cirkulationen och matsmältningen och är bra mot en mängd olika krämpor som artrit, köldskador, kolik och diarré.

Citronmeliss

Citronmeliss är en lättodlad ört med många olika användningsområden. Blad och örtstånd skördas kort före blomning. Torka i skugga. Den verkar lugnande, nervstärkande och kramplösande. Används invärtes som infusion eller tinktur vid oro, sömnlöshet, magbesvär och hjärtklappning. Utvärtes används den vid bad och för ingnidning vid reumatism.

Man har även sett att den kan lindra demenssymptom och höja kognitiva förmågor. 


Citron

Citron anses förebygga dålig sårläkning, tandlossning, urinvägsinfektion och i viss utsträckning cancer.

Citronsaft med honung utrörd i kallt kokt vatten hjälper mot acne. Kurera baksmällan med saft från 4 citroner, 3 matskedar citronvinäger och en knivsudd salt.

Missfärgade naglar mår bra citron. Dela citronen och kör runt fingertopperna i fruktköttet.

Bli av med hård hud på armbågarna genom att gnida en halv citron på dom

Solbränd hud kan lindras med utspädd citronsaft.

Citron liksom alla andra citrus-frukter innehåller mycket C-vitamin. Den stimulerar även levern och kan därför användas vid avgiftning t.ex genom att dricka citronvatten.

Citron eterisk olja är antiseptisk, immunstärkande. Den är även cirkulationshöjande, sammandragande, stärker kapillärväggarna och stimulerar matsmältning. Den har en uppiggande verkan och är bra mot nedstämdhet.

lördag 1 augusti 2020

Vegetabiliska oljor

Håller för fullt på att uppdatera sidan om vegetabiliska oljor med egenskaper. Jag hoppas det blir lättare att se vad oljorna är bra för och ge idéer om hur man bäst använder dem.

Jag har även funderingar på att lista alla egenskaper och vilka oljor som passar in där. Då kan man lättare välja vilken sorts lotion och kräm man vill göra. 

onsdag 29 juli 2020

Dagens tips!

Ladda med sommarläsning! Just nu får du 4 böcker till priset av 3 – välj och vraka bland favoriterna här nedan! Erbjudandet gäller till den 16 augusti 2020 eller så länge lagret räcker. Priset för den billigaste dras automatiskt av när du lagt 4 böcker i varukorgen.

Honungslotion

Det här är en skön närande och läkande lotion. Helt utan doft vilket gör den bra för känslig hud. Jag hade i väldigt mycket honung vilket kan göra den lite kladdig om man tar mycket lotion. 

Receptet är i procent så du kan räkna på det själv och i gram (100gram)

Vattenfas
8%    8g glycerin
10%  10g honung (om du minskar honungen ökar du på med massa mängd vatten)
56%   56g vatten eller hydrolat

Oljefas

5%   5g Sheasmör
5%   5g Jojobaolja
5%   5g Druvkärnolja
5%   5g Granatäppleolja
5%   5g Emulgering


Avkylningsfas
1%  1g konservering 

Väg upp ingredienserna till vatten och fettfasen i varsin värmetålig behållare. Väg upp honungen först då är det lätt att ta bort lite om det blir mycket. Väg sedan upp vatten eller hydrolat och glycerin. Placera dem i ett vattenbad i en kastrull eller stekpanna. Värm upp så allt fett och vax har smälter. Häll vattenfasen i oljefasen. Rör lite med slickepott och mixa sedan väl med stavmixer. Blanda gärna med slickepott också emellanåt medan lotion svalnar.

Låt stå och svalna. Mixa lite då och då. När krämen är 40 grader eller kallare, vägs ingredienserna till avkylningsfasen upp och mixas i krämen. Mixa med jämna mellanrum tills krämen är lagom kall att hälla upp i förvaringsburk. 

tisdag 28 juli 2020

Hejdå tvål

Idag säger jag hejdå till lite tvål. De ska ut och åka till ett nytt hem. 


Måste göra mer tvål snart. Kommer nog göra den med kokosmjölk igen. Och så måste jag göra mer aloevera tvål. Jag borde även försöka göra mitt kaffetvål recept perfekt. Första satsen kaffetvål var perfekt men jag höftade bara hur mycket kaffesump jag hade. Så nu får jag höfta igen och väga den här gången och se om jag kan återskapa den första satsen. Jag har ett recept på kaffetvål här på sidan som kommer från min andra sats. Det är ett bra recept men kanske inte lika bra som det först...

söndag 26 juli 2020

Kjol på gång

Jag håller äntligen på att bli klar med min återbrukskjol. 


Allt som saknas nu är knappar sen tror jag den är klar. Jag återbrukade massor med gammal jeans jag hade liggande. Slitna gamla byxor och småbitar jag hade kvar från andra projekt. Den kanske behöver något geometriskt broderimönster också. 

lördag 25 juli 2020

Honungslotion

Jag har upptäckt att min hud blir extra känslig när jag har mens och de hudkrämer jag vanligen använder då blir för starka förmodligen pga eteriska oljor. Jag gjorde därför en hudkräm med honung, glycerin och massa sköna oljor. Den är en aning kladdig då jag tillsatte 9g honung men den är skön och läkande och smakar sött om man skulle råka få den i munnen. 

Jag ska testa den några dagar till och sen kommer jag lägga upp recept på den. 

tisdag 21 juli 2020

Hampakräm

Efter att jag kollat upp alla ingredienser i en av mina favoritkrämen kan jag bara konstatera att man inte borde smörja den på ansiktet. 

De ingredienser från den krämen som jag kommer använda när jag gör min formulering är 

Vatten
Glycerin
Panthenol

Hampaolja
Sheasmör
Bivax
Vitamin E


Jag funderar även på att tillsätta karbamid då det är en bra fuktbindare och även ger lite konserverande effekter. Ska bli spännande att undersöka den här krämen och sen tillverka den


söndag 19 juli 2020

Hemp Heavy-Duty Face Protector

Jag har en hudkräm jag köpte för ett tag sen som jag skulle vilja försöka återskapa då jag gillar den. Det är tjock kräm som känns väldigt återfuktande utan att kännas tung och flottig. Den har en del väldigt bra återfuktande ingredienser men även vissa jag inte skulle vilja ha på mitt ansikte. Kosmetiska produkter är visserligen väldigt kontrollerade och ska vara säkra att använda men jag föredrar att välja andra produkter. Jag kan även få finnar av sheasmör har jag kommit på.


Hemp Heavy-Duty Face Protector från The body shop. 


Aqua__vatten, lösningsmedel

Glycerin__Återfuktande

Cannabis Sativa Seed Oil__hampaolja

Isononyl Isononanoate__ester, uppmjukande, fyller ut mellan döda hudceller för att ge huden ett mjuk slätt utseende

Myristyl Myristate__naturlig ester, uppmjukande, bildar en skyddande film på huden och binder därför fukt

Cetearyl Alcohol__Emulgeringsmedel, ger tjockare och slätare krämer och lotions

Glyceryl Stearate__Emulgeringmedel

PEG-100 Stearate__fuktbindare, gör huden mjuk, hjälper emulgering, EWG varnar att den kan vara cancerframkallande, irriterande och toxiskt för utveckling och fortplantning.

Butyrospermum Parkii Butter__sheasmör

Cera Alba__bivax

Panthenol__vit. B5 återfuktar, cellförnyelse, lugnande, reparerande

Caprylyl Glycol__återfuktande, ger konservande effekter

Phenoxyethanol__konserveringsmedel, kan orsaka allergiska reaktioner och utslag.

Tocopheryl Acetate__vitamin E form, antioxidant 

Dimethicone__silikon, fuktgivare, skyddar mot fukt och irriterad ämnen från miljön, ger produkten en silkeslen känsla

Xanthan Gum__förtjockningsmedel 

Disodium EDTA__konservering, binder till mineral och metaller.

Parfum

Hexyl Cinnamal__ger en jasminliknanade doft, kan göra huden mer känslig

Linalool & Limonene__doft, den oxiderade formen kan vara allergiframkallande, finns i eteriska oljor. 

Amyl Cinnamal__jasminlik doft, allergiframkallande

Benzyl Salicylate__doft, allergiframkallande, cancerframkallande, kan göra huden mer känslig, miljöfarlig.

Sodium Hydroxide__lut, pH reglerande.

Talc__lindrar torr och irriterad hud, absorbent. 

Citric Acid__peeling, reglerar pH

Caramel__färg

CI 77491, CI 77492, CI 77499, CI 42090__färg från järnoxid

lördag 18 juli 2020

Anti-age pepparmint lotion

Detta är en skön, svalkande lotion med anti-age egenskaper. Undvika att smörja den runt ögonen om du gör receptet med 1% pepparmint. Jag lägger upp receptet både i procent och i gram. Gör du i gram får du ut ca 200g lotion. 

Vattenfas:
5%     10g Glycering
69%   138g vatten eller hydrolat (ev 30-40g aloe vera gel)

Oljefas:
2,5%   5 g Sheasmör
5%     10g Nattljusolja
5%     10g Granatäppleolja
5%     10g Druvkärnolja
5%     10g Emulgeringsmedel (jag har vegetal från crearome)

Avkylningsfas:
1%     2g Konservering (jag har phenoxyglycerin från crearome)
1%     2g Olibanumolja
1%     2g Pepparmint
0,5%  1g Gurkmeja


Väg upp ingredienserna till vatten och fettfasen i varsin värmetålig behållare. Om vi ha Aloe Vera i lotion väg upp aloe veran först och öka sedan på med vatten eller hydrolat till 69% eller 138g(enligt det här receptet), Placera dem i ett vattenbad i en kastrull eller stekpanna. Värm till allt fett och vax har smält. Häll ihop de 2 faserna och mixa väl med stavmixer. Blanda gärna med slickepott också emellanåt

Låt stå och svalna. När krämen är 40 grader eller kallare, vägs ingredienserna till avkylningsfasen upp och mixas i krämen. Mixa med jämna mellanrum tills krämen är lagom kall att hälla upp i förvaringsburk. 







Glycerin är en fuktbindare. Används i 3-10% i hudvård

Sheasmör skyddar mot väder och vind. Är bra vi torr och narig hud och påskyndar läkning.

Nattljusolja ökar elasticitet och hämmar rynkor. Bra om du sitter vid datorn hela dagarna. Används vid eksem, psoriasis och vid torr hud.

Granatäppleolja är rik på antioxidanter och bra i anti-age produkter.

Druvkärnolja är en torr olja rk på antioxidanter och passar därför bra i anti-age produkter.

Gukrmeja verkar balanserande, skyddande och vitaliserande. Den är en stark antioxidant.

Olibanum(frankincense) verkar cellstimulerande och är bra för torr, mogen och oren hud. Den är sammandragande, antiinflammatorisk och antiseptisk.

Pepparmint är kylande och antiseptisk. Den är energigivande och passar bra vid fet och acnebenägen hud.